stoTapsi

Άρθρο του υποψηφίου Ευρωβουλευτή Νίκου Βακολίδη σχετικά με τον Τζούλιαν Ασάνζ
Vakolidis Nikos 1Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης και οι κυβερνήσεις που εκτέθηκαν από τα δημοσιεύματα του Wikileaks συνεχίζουν τον επικοινωνιακό πόλεμο κατά του Ασάνζ, διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα για να παρουσιάσουν αρνητικά τον ιδρυτή του Wikileaks στην κοινή γνώμη. Οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της παράνομης κράτησης του Τζ. Ασάνζ και οι πληροφορίες για πιθανή έξοδό του από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο επιβάλλουν να διαφωτιστούν κάποιες πτυχές του ζητήματος.
Το μόνο νομικό ζήτημα το οποίο πιστεύουν πολλοί ότι εκκρεμεί για τον Τζούλιαν Ασάνζ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η παραβίαση των όρων εγγύησης. Ωστόσο, το Wikileaks για να διορθώσει εσφαλμένες αντιλήψεις, διατυπώνει πολύ σωστά ότι: "Είναι ψευδές και δυσφημιστικό να υποδηλώνεται ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ "παραβιάσε την εγγύησή του", ότι απέφυγε, διέφυγε εντάλματος σύλληψης ή ότι έχει κατηγορηθεί ποτέ με κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα, η εγγύηση δεν παραβιάζεται, παρά μόνο αν υπάρξει παράλειψη στην τήρηση των συνθηκών εγγύησης «χωρίς εύλογη αιτία».
Αυτό αναφέρθηκε τυχαία όταν η Emma Arbuthnot αποφάσισε να στηρίξει το ένταλμα σύλληψης για παραβίαση εγγύησης:
"Το αδίκημα της διαφυγής από άτομο που απελευθερώνεται υπό εγγύηση ορίζεται στο άρθρο 6 του νόμου περί Κρατικών Εγγυήσεων. Αν ένα άτομο που είναι υπό εγγύηση παραλείψει, χωρίς εύλογη αιτία, να παραδοθεί, θα είναι ένοχο αδικήματος. Με μια ευθεία ανάγνωση του άρθρου, το οποίο δεν κάνει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε υποκείμενη διαδικασία, 1. Ο κος Ασάνζ απελευθερώθηκε με εγγύηση, 2. Παρέλειψε να παραδοθεί και 3. Εάν δεν έχει εύλογη αιτία, θα είναι ένοχος αδικήματος ."
Το παρακάτω απόσπασμα από μια προηγούμενη απόφαση του δικαστή Riddle αντανακλά ειρωνικά το γεγονός ότι πράγματι υπήρξε εύλογη αιτία και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο το γνώριζε. Αυτή η εύλογη αιτία ήταν το καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα αναζήτησης άσυλου και ασκήθηκε με πρωτοφανή διεθνή δυσφήμιση. Αυτό προφανώς δεν ξέφυγε από όποιον κατευθύνει τη στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου, δεδομένου ότι ήταν εννέα ημέρες πριν από το αίτημα παρουσίασης του, με προειδοποίηση μιας ημέρας, στο αστυνομικό τμήμα Belgravia, που προφανώς ακολουθήθηκε την επόμενη μέρα από ένταλμα σύλληψης από τη στιγμή που δεν εμφανίστηκε.
"Την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012, η αστυνομία ειδοποιήθηκε ότι ο κ. Ασάνζ είχε παρουσιαστεί στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ζητώντας άσυλο. Το ίδιο βράδυ, η αστυνομία έλαβε επίσης ειδοποίηση ότι ο κ. Ασάνζ απουσίαζε από τη διεύθυνση εγγύησης του. Δεν αμφισβητείται ότι ο κ. Ασάνζ παρέμεινε στην Πρεσβεία του Ισημερινού από τις 19 Ιουνίου. Την Πέμπτη, 28 Ιουνίου, ο Αρχιφύλακας Humphries διαμήνυσε στον κ. Ασάνζ απαιτώντας να παραδοθεί στην αστυνομία ...
Ο κ. Ασάνζ παρέλειψε να παραδοθεί στην αστυνομία στις 29 Ιουνίου 2012 στο αστυνομικό τμήμα της Belgravia στις 11:30 π.μ., όπως απαιτήθηκε στις επιστολές που του επιδόθηκαν. Την ίδια μέρα εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψή του σε αυτό το δικαστήριο από το δικαστή Purdy.»
Αναφορικά σε αυτή την κλήτευση, μια δήλωση εκείνη την ημέρα στον ιστότοπο του Wikileaks αναφέρει ότι "ο κ. Ασάνζ έχει ενημερωθεί ότι θα πρέπει να αρνηθεί να συμμορφωθεί με το αίτημα της αστυνομίας. Αυτό δεν θα έπρεπε να θεωρείται ένδειξη ασέβειας. Σύμφωνα με το διεθνές και το εγχώριο δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου, οι αξιολογήσεις ασύλου έχουν προτεραιότητα έναντι των αιτήσεων έκδοσης. "
Ωστόσο, χωρίς αυτό το ένταλμα σύλληψης, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είχε κανένα πρόσχημα για να τον πάρει από την πρεσβεία. Η επίγνωση της έλλειψης δικαιολόγησης αποδείχθηκε στη συνέχεια από το ότι περίμεναν άλλες έξι εβδομάδες ελπίζοντας ότι θα αναδιπλωθεί μετά από πίεση ο Ισημερινός για να απορρίψει την αίτηση ασύλου. Ωστόσο, όταν ήταν τελικά προφανές ότι το άσυλο επρόκειτο να χορηγηθεί, δοκίμασαν πραγματικά την τύχη τους απειλώντας να ανακαλέσουν το διπλωματικό καθεστώς της πρεσβείας για να τον συλλάβουν.
Αυτό προφανώς δεν λειτούργησε. Το να περιμένουν τόσο πολύ και στη συνέχεια να ενεργούν τόσο παράτολμα ήταν μια καθησυχαστική ένδειξη ότι η ευφυία τους ήταν κατώτερη της μοχθηρίας τους. Ωστόσο, τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν, όταν ήταν πλέον προφανές ότι το διεθνές δίκαιο υπερίσχυσε στην παγκόσμια σκηνή όταν εισήλθε στην πρεσβεία; Έπρεπε να διαλέξουν τα μέσα για να το αψηφήσουν, και έπειτα να ελπίζουν για το καλύτερο.
Η ομάδα εργασίας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση αναφέρθηκε στο ζήτημα της εγγύησης στην απόφασή του το 2015, αναφέροντας στο άρθρο 64 ότι
"Το EAW [Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης] που εκδόθηκε από τη Σουηδία είναι η επίσημη βάση για την κράτηση του κ. Ασάνζ, παρόλο που η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει λάβει εντολή να συλλάβει τον κ. Ασάνζ, ακόμη και αν αποσυρθεί το σουηδικό EAW. Από αυτή την άποψη, ο κ. Ασάνζ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τη σύλληψη και την κράτηση λόγω παραβίασης των συνθηκών κατ’οίκον περιορισμού του("συνθήκες εγγύησης") ως αποτέλεσμα της επιτυχούς άσκησης του δικαιώματός του να ζητήσει άσυλο. Ωστόσο, οι συνθήκες του κατ’ οίκον περιορισμού του προκύπτουν άμεσα από την έκδοση του EAW από τη Σουηδία ".
Το EAW έκτοτε εγκαταλείφθηκε μαζί με την έρευνα της Σουηδίας το 2017. Ωστόσο, η ίδια η απόφαση του ΟΗΕ από το 2015 είχε ήδη προειδοποιήσει τη Βρετανία να τον αφήσει να φύγει από την πρεσβεία χωρίς σύλληψη.
Έτσι, από όπου και να το κοιτάξεις, αυτό το «ζήτημα» της εγγύησης δεν έχει καμία βάση.
Μετά από επτά χρόνια παραλογισμού από τις δυτικές κυβερνήσεις και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με το νομικό καθεστώς του Ασάνζ, ο ΟΗΕ κινήθηκε τον Δεκέμβριο για να το αντιμετωπίσει άμεσα με μια διακήρυξη:
"Τα κράτη που βασίζονται και προάγουν το κράτος δικαίου δεν επιθυμούν να αντιμετωπίζουν τις δικές τους παραβιάσεις του νόμου, αυτό είναι κατανοητό. Αλλά όταν ειλικρινά παραδεχτούν αυτές τις παραβιάσεις, τιμούν το ίδιο το πνεύμα του κράτους δικαίου, κερδίζουν μεγαλύτερο σεβασμό για τη συμπεριφορά τους και θέτουν παγκόσμια αξιέπαινα παραδείγματα ».
Ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται υπό πολιορκία και η ζωή του απειλείται από τις ΗΠΑ, για τη δημοσίευση της αλήθειας και τη μαζική διάδοσή της.
Δεν είναι φυγόδικος από τη Βρετανία ή από κάποιο άλλο είδος δικαιοσύνης.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version