stoTapsi

Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής

filios xarisi smallΤο δημαρχιακό ζεύγος που περιφρονεί καθε έννοια δικαίου και συμπεριφέρεται με ασέβεια προς τους πολίτες και τους θεσμούς.

Το θέμα που προέκυψε με την ανάθεση καθαρισμού των χαλιών του δημαρχείου από η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων (με απόφαση του δημάρχου κ. Φ. Φίλιου) στην εταιρεία «Ε. Δουβανάς και ΥΙΟΙ Ο.Ε.», έναντι του ποσού των 3.500 €, θα μπορούσαμε να πούμε κι εμείς, όπως λέει η Δημοτική Αρχή, ότι είναι απολύτως νόμιμη πράξη και εν τέλει άνευ σημασίας.
Σιγά το μέγα θέμα δηλαδή, το πού θα καθαριστούν τα χαλιά του δημαρχείου (της Δ.Ε.Υ.Α.Ι., πού δόθηκαν και έναντι ποιου ποσού;), μπορεί να πουν και λίγοι ή πολλοί πολίτες…
Δεν είναι έτσι όμως.  Ότι έγιναν όλα όπως ορίζουν οι νόμοι και ασφαλώς το «έργο» να μη ξεπέρασε τις 5.000 €, που είναι το όριο για την ανάθεση σε δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος είναι και υπεύθυνος του Εργοταξίου του Δήμου, όπως ο κ. Ελευθ. Δουβανάς, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει θέμα.
Διότι μπορεί να έχει αποχωρήσει από την εταιρεία ο κ. Ελευθ. Δουβανάς, και συνεχίζουν τα παιδιά του, όπως τονίζει η Δημοτική Αρχή, η επωνυμία της εταιρείας άλλα λέει.

 


Όμως, ούτε… νόμιμο ούτε ηθικό είναι όταν ο κ. Δουβανάς είναι δημοτικός σύμβουλος – συνεργάτης του δημάρχου, μέλος της οικονομικής επιτροπής που πήρε την απόφαση, και συγγενής της συζύγου του κ. Κατερίνας Χαρίση, όπως έγινε γνωστό – και μακάρι να είναι λάθος…
Άντε, να πούμε ότι είναι όλα νόμιμα. Πόσο δύσκολο άραγε ήταν να προκηρύξει έναν διαγωνισμό η Δημοτική Αρχή; Καθόλου, απλώς ήθελε να βοηθήσει ο κ. Φ. Φίλιος τον συνεργάτη του και συγγενή της συζύγου του, η οποία έχει μεταβληθεί σε κακό μπελά, σε… εφιάλτη για τη Δημοτική Αρχή και την πόλη.
Το… «επιχείρημα» της Δημοτικής Αρχής προς την μείζονα αντιπολίτευση, της οποίας ηγείται ο κ. Νίκος Γκόντας… «μη μιλάτε εσείς που έχετε κάνει τόσα και τόσα…», θυμίζει το του μακαρίτη Μένιου Κουτσόγιωργα… «δεν δικαιούστε να ομιλείτε»!
Φασίζουσα αντίληψη του δημοσίου διαλόγου στην πιο αποκρουστική της μορφή. Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», κρίθηκε στις εκλογές και η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν δικαιούται να κάνει όσα κατήγγελλε ότι υποτίθεται διέπραττε η προηγούμενη.
Ο κ. Φίλιος επαγγέλλονταν την αξιοκρατία, τη νομιμότητα, διαφάνεια (προφανώς δεν εννοούσε τη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»), την ισονομία και ισοπολιτεία. Όμως όσα πράττει δεν έχουν καμία σχέση μ’ αυτά και δεν αναφερόμαστε μόνο στο καθάρισμα των χαλιών. Να κάνουμε, λοιπόν, μια πρόχειρη… σύνοψη (αναλυτικώς θα επανέλθουμε και τότε θέλουμε να δούμε πού θα κρυφτούν), αναμένοντας διευκρινίσεις και βεβαίως όχι του τύπου … «μη μιλάς εσύ». Έχουμε λοιπόν και λέμε:
•    Έδιωξε, μετά του κ. Φίλιππα Τσουμάνη, παρανόμως 130 συμβασιούχους της πρώην ΑΔΕΙ, τους οποίους εξαπάτησε προεκλογικώς και μετεκλογικώς ότι δήθεν θα τους στηρίξει στα δικαστήρια.
•    Φώναξαν οι δημοκράταροι τα ΜΑΤ για να διώξουν τους οργισμένους απολυθέντες και να συνεδριάσει το Δ.Σ. υπό την προστασία τους!
•    Προσέλαβε, μετά του κ. Φίλιππα Τσουμάνη, άγνωστο πόσους με συμβάσεις (και κάποιες για τον εισαγγελέα), αρνούμενος να πει τον αριθμό και τα περί ΑΣΕΠ είναι βλακείες.
•    Προέβησαν σε «εκκαθαρίσεις ανεπιθύμητων»  με διαδικασίες Σταλινικής μορφής.
•    Επιχειρούν οι δυο τους, συνεπικουρούμενοι από τη σύζυγο του Δημάρχου κ. Κατερίνα Χαρίση, να διασύρουν όσους θεωρούν πολιτικούς τους αντιπάλους και έχοντες άποψη που δεν αμφισβητείται.
•    Έτσι, με πρωτοφανές μένος στράφηκε ο κ. Φίλιος κατά του πρώην δημάρχου κ. Ν. Γκόντα ποινικοποιώντας ο,τιδήποτε χειρίστηκε, για να αθωώνεται συνεχώς με συνήγορο πολιτικής αγωγής τη σύζυγό του δημάρχου.
•    Με το ίδιο μένος στράφηκαν κατά του δημοτικού συμβούλου κ. Κώστα Τσάγκα πρώνη αντιδημάρχου και Προέδρου της ΑΔΕΙ αλλά και των μελών του Δ.Σ. για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
•    Στοχοποίησε τον δικηγόρο Δημήτρη Καλτσή, υποψήφιο διδάκτορα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, ο οποίος εργάζονταν στην ΑΔΕΙ ως νομικός σύμβουλος και με αμετάκλητη δικαστική απόφαση είχε κριθεί ως αορίστου χρόνου. Η νομική του άποψη, ότι είχε το δικαίωμα το Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μετατρέψει σ’ όσους πληρούσαν τις προϋποθέσεις, συμβάσεις από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, προκάλεσε την οργή του κ. Φίλιου και του κ. Τσουμάνη. Έκτοτε, τη εμπνεύσει της συζύγου του δημάρχου, ποινικοποίησαν την περίπτωσή του για δήθεν… παρανομίες (!), για ν’ αντιμετωπίζουν πλέον και οι δύο (με τους συνεργάτες τους) τη Δικαιοσύνη, ύστερα από μηνύσεις και αγωγές του διωκόμενου. Η άποψή του πάντως ήταν σύμφωνη μ’ αυτή του Υπουργείου Εσωτερικών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας. Δε διστάζουν όμως να επικαλούνται το θέμα δήθεν ως… σκάνδαλο κάθε φορά που στριμώχνονται και κραυγάζουν με θρασύτητα.
•    Απέλυσαν άνευ λόγου και αιτίας από το Δημοτικό Θέατρο τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Σπύρο Μισθό.
•    Παρενέβη χωρίς προσχήματα στις διαδικασίες για την εκλογή του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Δήμου, αφού εμφάνισε ως παραληφθέν στις 17/7/12 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, ενώ η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων είχε λήξει από τις 13/7. Προφανής στόχος ν’ αποκλειστούν οι ανεπιθύμητοι, αλλά δεν τα κατάφερε εντελώς…
•    Με τη διαδικασία του… κατεπείγοντος στις 14/6/12 η Δ.Ε.Υ.Α.Ι. (Πρόεδρος ο δήμαρχος κ. Φίλιος) προέβη στη μίσθωση βυτιοφόρου με ανάθεση στην μεταφορική εταιρεία «Ένωση-Ι.Μ.Ε. ΕΠΕ» έναντι του ποσού των 14.720 ευρώ, για την αποκατάσταση βλάβης-άντληση λυμμάτων στην πλατεία Μαβίλη…
•    Στις 11/7/12 δημοσιεύτηκε διακήρυξη για μειοδοτικό διαγωνισμό της προμήθειας με τίτλο «Λοιπές παροχές σε είδος-προμήθεια γάλακτος (ΕΒΑΠΟΡΕ)» προϋπολογισθείσης αξίας 120.491,65 ευρώ με τον Φ.Π.Α. Πέρυσι όμως, αφού κατέστη «άγονος» μια παρόμοια διακήρυξη τον περασμένο Δεκέμβριο, έστειλε εργαζόμενους του Δήμου στα S/M «Τατσώνης» για να αγοράσουν αντί γάλακτος ό, τι ήθελαν, μέχρι του ποσού των 230 ευρώ ο καθένας, για να ανέλθει το κόστος συνολικά στα 87.700 ευρώ-χωρίς διαγωνισμό, για να απαιτείται πλέον Εισαγγελική παρέμβαση.
•    Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 4/7/12 ήρθε για συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος η πρόσληψη ενός ακόμη (;) δημοσιογράφου – ποιόν; -  (Δ.Ε. δημοσιογράφων, λέει, που θα πει ίσως Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;) με σύμβαση έργου ενός έτους, έναντι του ποσού των 20.000 ευρώ, καταβαλλόμενα σε 12 ισόποσες δόσεις, ήτοι 1.666 ευρώ μηνιαίως. Κι αυτό «λόγω των αυξημένων αναγκών ενημέρωσης των συμπολιτών»! Και η απόφαση (450-4/7/12) φέρεται ως ομόφωνη, ενώ προσελήφθη μια δεκάδα δημοσιογράφων στο Δημοτικό Ραδιόφωνο.
•    Προσέλαβε έναν κτηνίατρο με απόφασή του ο κ. Φίλιος, έναντι 2.200 € μηνιαίως, λέγοντας ψέματα ότι έγινε προκήρυξη χωρίς αποτέλεσμα.
•    Παραχώρησε με ανάθεση διαφημιστικούς χώρους, λέγοντας πάλι ψέματα ότι έγινε διαγωνισμός, αλλά εμφανίστηκε μόνο… ένας! Διαγωνισμός δεν έγινε, αλλά ανάθεση.
•    Παραχώρησε το κτίριο «Μεντρεσές» στο Δημοτικό Μουσείο στο Κάστρο, χωρίς διαγωνισμό, στον πολίτικο φίλο του κ. Φώτη Ραπακούση, για να εκθέσει συλλογή του με όπλα κ.λπ. έργα τέχνης – ιστορικά κειμήλια, παρά το γεγονός ότι υπήρχε και αίτηση άλλου ενδιαφερομένου την οποία «έθαψαν».
•    Παραχώρησε στον κ. Ραπακούση και τις… κατακόμβες (κάτω από το Δημοτικό Μουσείο) να τις αξιοποιήσει και εκμεταλλευθεί κατά το δοκούν. Και στις δυο περιπτώσεις, δεν επενέβη ο Εισαγγελέας.
•    Μετέτρεψε σε έναν εργαζόμενο της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. τη σύμβαση σε αορίστου χρόνου, με την επίκληση νόμου άσχετου με το θέμα. (Γιατί σε έναν επιλεκτικά, ο οποίος είναι και συγγενής μέλους του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Ι.;) Πάντως η απόφαση αυτή δικαιώνει τους 130 απολυθέντες, αφού με απόφαση του Δ.Σ. της ΑΔΕΙ μετατράπηκαν οι συμβάσεις τους και αυτό αποφάνθηκαν η Αποκεντρωμένη Δ/νση, το Υπουργείο Εσωτερικών και το ΑΣΕΠ για την περίπτωσή τους.
•    Επέτρεψε τη συμμετοχή στο Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Πολιτισμού – Νεολαίας και Άθλησης, της συζύγου του Προέδρου του Οργανισμού Αλληλεγγύης – Πρόνοιας κ.λπ. κ. Φίλιππα Τσουμάνη (κ. Νικολέτα Κόκκινου – Τσουμάνη).
•    Τοποθέτησε ως Προϊσταμένη της Πολεοδομίας την καθ’ όλα άξια βεβαίως και καταρτισμένη κ. Μάτα Κουμπούρη, σύζυγο του αντιδημάρχου (επί των της πολεοδομίας τότε) κ. Δημ. Θεμελή και μετά την όρισε Γενική Διευθύντρια – Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του Δήμου.
•    Διέλυσε -έκλεισε και κάποια- τα ΚΑΠΗ και τα είπε ΚΗΦΗ (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων).
•    Διέλυσαν τα συσσίτια σε απόρους και έφτιαξαν ένα δήθεν κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο και ιατρείο (20 εθελοντές ιατροί με… 14 ασθενείς) που για να πάει κάποιος πρέπει να αποδείξει ότι… υπάρχει!
•    Εργολήπτες κατάγγειλαν… «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς για έργα, χωρίς να έχει επέμβει εισαγγελέας…
•    Έκλεισε τα τέσσερα γυμναστήρια το Δήμου και τα όργανα άσκησης τα… δώρισε σε διάφορους φορείς…
•    Στελέχη της Δημοτικής Αρχής, όπως π.χ. οι κ.κ. Φίλ. Τσουμάνης και Θωμάς Μπέγκας, έκανα τον … «πλασιέ» ιδιωτικών συμφερόντων, εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και ανακύκλωσης.
•    Ανέθεσε ο κ. Φίλιος στη σύζυγό του κ. Κατερίνα Χαρίση νομικές υποθέσεις του Δήμου με αμοιβή σύμφωνα με την απόφαση, και μετά τον σάλο που προκλήθηκε, δήλωνε αναιδώς ότι αναλαμβάνει την… ευθύνη και πως οι υπηρεσίες της ήταν… δωρεάν (τα παράβολα λέει τα πλήρωνε ο ίδιος, ως γνωστός… κουβαρντάς που είναι), για να εμπλακεί ο δικηγορικός σύλλογος και να γίνει της… Κατερίνας  το κάγκελο (για τα περί των δραστηριοτήτων της δείτε άρθρο μας στις 7/4/2012)
•    Προσελήφθη, όπως καταγγέλλεται, στο Πνευματικό Κέντρο – Οργανισμό Πολιτισμού κ.λπ, ο αδελφός της συζύγου του δημάρχου κ. Χαράλαμπος Χαρίσης και ως τι;
•    Προσελήφθη  η δικηγόρος κ. Αικατερίνη Καλογήρου, συνεργάτιδα της κ. Χαρίση. Ως τι;
•    Είναι ανίκανοι - κατά ομολογία του κ. Φίλιου στον δήθεν απολογισμό - να κόψουν τα χορτάρια, ν’ αλλάξουν έστω και μια λάμπα, να κλείσουν μια λακκούβα.
•    Είναι ανίκανοι να υλοποιήσουν έστω και ένα έργο και αυτά ύψους 135 € που είπε ο κ. Φίλιος, ουδέποτε ανέφερε ποια είναι.
•    Άφησαν στην τύχη τους, τους πρώην Δήμους Ανατολής, Μπιζανίου, Περάματος και Παμβώτιδας, με τα προβλήματα των οποίων ουδείς ασχολείται και ουδείς «ακούει» τους πολίτες.
•    Η Πολεοδομία ταλαιπωρεί τους πολίτες. Υπάρχουν καταγγελίες ότι καθυστερεί 6-7 μήνες και παραπάνω για μία οικοδομική άδεια.
•    Επέτρεψε ο δήμαρχος να προσλάβει (με ποια σχέση;) συγγενή του στο Πνευματικό Κέντρο ο αντιπρόεδρός του κ. Αρλέτος (ο οποίος αναλαμβάνει ως εργολήπτης έργα του Δήμου…).
•    Επέτρεψε ο κ. Φίλιος στον αντιδήμαρχο κ. Θωμά Μπέγκα, Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Χ.Υ.Τ.Α, να προσλάβει εκεί συγγενικά του πρόσωπα.
•    Επέτρεψε στο συνεργάτη του – δημοτικό σύμβουλο κ. Αθανάσιο Μανταλόβα, υπάλληλο της Περιφέρειας, να εισπράττει 1.800 € μηνιαίως, ως Πρόεδρος του αμφιβόλου νομιμότητας ΣΥΔΚΛΙ, ως… «αποζημίωση και τα έξοδα που κάνει» (ποια;).
•    Επέτρεψε στον Πρόεδρο του Οργανισμού Σπηλαίου Περάματος κ. Κώστα Γκόγκο να εισπράττει μισθό κάθε μήνα –πόσα ακριβώς;- προφανώς από το αντίτιμο των εισιτηρίων των πενόντων επισκεπτών.
                          

Ταύτα παρότι ο κ. Φίλιος έλεγε ότι ουδείς Πρόεδρος Οργανισμού θα αμείβεται.

Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό, γι’ αυτό και θα επανέλθουμε με αποκαλυπτικότερα και συγκλονιστικότερα στοιχεία.

 

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version