stoTapsi

logo orizontes«Δοθείσης της ευκαιρίας είναι η κατάλληλη στιγμή να αποσαφηνίσουμε ότι δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε αποφάσεις των επιμέρους δημοτικών αρχών ούτε τώρα ούτε ποτέ ούτε στη διαδικασία της διακυβέρνησης.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση των led, όμως, υπάρχει άμεση συσχέτιση των αποφάσεων της Περιφέρειας με τις αποφάσεις των Δήμων.
Με αφορμή λοιπόν τη διαδικασία και την απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών για την αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων με λάμπες led διαπιστώνουμε ότι έχει δημιουργηθεί ένα μπερδεμένο κουβάρι όπου δήμοι και Περιφέρεια δεν μπορούν επί τρία χρόνια τώρα να βρουν λύση.
Πλέον συμπληρώνουμε ήδη το τρίτο έτος από την ημέρα που η Περιφέρεια κατέθεσε το αίτημα για χαρακτηρισμό του συνολικού έργου της αντικατάστασης των λαμπτήρων ως ΣΔΙΤ.
Τελικώς, λάμπες led στους δρόμους της Ηπείρου δεν θα δούμε ούτε ως το τέλος της τετραετίας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ακυρωθεί όλη η διαδικασία και επαναφέρουμε στο τραπέζι την πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου που έχει κατατεθεί εδώ και ένα χρόνο, η οποία είναι και πιο άμεση και πιο απλή. Γιατί στο τέλος της διαδρομής τους πολίτες τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, δηλαδή οι led.

Η Περιφέρεια χωριστά και κάθε δήμος μόνος του να προχωρήσει στην αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων μέσα από μειοδοτικό διαγωνισμό για να πετύχει την καλύτερη δυνατή τιμή. Η αμοιβή του εργολάβου που θα αναλάβει τη δουλειά θα είναι η διαφορά στην αξία κατανάλωσης του ρεύματος που θα εξοικονομήσει ο δήμος, για όσο χρονικό διάστημα συμφωνηθεί, ώστε να καλυφθεί το κόστος της αντικατάστασης.

Για να γίνουμε ακόμη πιο σαφείς καλούνται όλες οι εταιρείες παροχής ρεύματος, τους προτείνεται μια συγκεκριμένη τιμή κιλοβατώρας, τους παραχωρείται το ρεύμα σαν συμβόλαιο για ένα χρονικό διάστημα και συμφωνείται μαζί τους το χρονικό διάστημα αντικατάστασης των λαμπτήρων χωρίς κανένα επιπλέον κόστος.

Όμως για να υπενθυμίσουμε την ουσία της υπόθεσης και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια με αφορμή την αποχώρηση της Ηγουμενίτσας από την αρχική συμφωνία που είχε επιτευχθεί, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η πρόταση που υπάρχει τώρα και συζητείται δεν έχει καμία σχέση με την αρχική απόφαση που είχε ληφθεί από την Περιφέρεια με βάση το σχέδιο και την εισήγηση της τότε αντιπεριφερειάρχου Τατιάνας Καλογιάννη.

Ας δούμε ένα σύντομο ιστορικό:

Αρχικά η Περιφέρεια Ηπείρου εντάχθηκε στο μηχανισμό ELENA-EiB για την Ενεργειακή αναβάθμιση οδοφωτισμού Π.Η, Δήμων Άρτας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας.

Εκπονήθηκαν, οι μελέτες μετά από διεθνή διαγωνισμό. Οι μελέτες αφορούσαν τον οδοφωτισμό της Π.Η., των Δήμων Αρταίων, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας.

Ακόμη, έγιναν τα χρηματοοικονομικά μοντέλα, από τα οποία προέκυψε ότι τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ και 1 μόνο διακήρυξη για οικονομία κλίμακος και πόρων.

Στη συνέχεια ενημερώθηκαν οι Δήμοι επί των μελετών και των χρηματοοικονομικών και τέλος, στάλθηκε στους Δήμους το σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης.

Ενώ ο δήμος Αρταίων δεν συμμετείχε από την αρχή, ο δήμος Ηγουμενίτσας προχώρησε στην υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας ύψος 4 εκατ. ευρώ.

Τελικά όμως ο δήμος Ηγουμενίτσας με τελευταία του απόφαση υπαναχωρεί γιατί όπως ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο: «το συνολικό ποσό της προϋπολογισθείσας δαπάνης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει σε καμία περίπτωση την υπολογιζόμενη «baseline» η οποία είναι με βάση την τεκμηρίωση των αρμόδιων υπηρεσιών υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας της τάξης των 430.000,00 € για το 1ο έτος, με συνολική εκτιμώμενη αμοιβή του αναδόχου για τα 14,5 έτη να υπολογίζεται σε περίπου 4.000.000 € με ΦΠΑ 24%, αντί της λανθασμένης αμοιβής της τάξης των 8.400.000 € με ΦΠΑ 24% που είχε υπολογίσει ο Τεχνικός Σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου».

Άρα, ουσιαστικά όλο το αλλαγμένο σχέδιο της Περιφέρειας Ηπείρου βρέθηκε στον αέρα και τελικά η περιφερειακή Αρχή προσέφυγε στον δήμο Ιωαννιτών για να του δώσει το «φιλί της ζωής», ούτως ώστε να αποφύγει η Περιφερειακή Αρχή τον πολιτικό διασυρμό στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Να σημειωθεί επίσης ότι και ο Θωμάς Μπέγκας ως δήμαρχος είχε καταλήξει σε ένα πλαίσιο με σαφή διακριτότητα από την Περιφέρεια.
Μελετώντας λοιπόν τα δεδομένα η αρνητική στάση της αντιπολίτευσης σήμερα στο δήμο Ιωαννιτών, έχει βάση τόσο από την κυρία Καλογιάννη, όσο και από τον κ. Μπέγκα.

Ως Ορίζοντες Ηπείρου έχουμε δηλώσει από την αρχή ότι ο βασικός μας στόχος ως παράταξη είναι να προχωρούν τα πράγματα μπροστά.
Κατά την άποψή μας ο κάθε θεσμός πρέπει να κάνει τη δική του δουλειά. Να συνεργάζονται φυσικά αλλά να μην εμπλέκονται ούτε να διαπλέκονται.

Οι Ορίζοντες Ηπείρου πάντοτε θα ζητούν καθαρές προτάσεις, καθαρές αποφάσεις και καθαρές λύσεις. Όλα στο τραπέζι, όλα στο φως.»

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version