stoTapsi

Mpegas ThomasΑιφνιδιάζοντας για μια ακόμη φορά τη δημοκρατία και χρησιμοποιώντας τη δοτή πλειοψηφία της οικονομικής επιτροπής, η δημοτική αρχή επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες των δημοτών ένα ετήσιο κόστος της τάξης των 900.000 ευρώ στο βωμό των «καθαρών λύσεων», όπως εκείνη τις αντιλαμβάνεται, για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων.
Αυτή την απόφαση επιθυμεί να λάβει σήμερα στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής και τα ερωτήματα που γεννώνται είναι για μια ακόμα φορά πολλά:
1. Δίνεται σε ιδιώτη η αποκομιδή των απορριμμάτων σε 4 δημοτικές ενότητες αντί των δύο που εξυπηρετούνταν μέχρι τώρα, χωρίς αιτιολόγηση.
2. Η διάρκεια της παραχώρησης η όποια προβλέπεται για 3 έτη είναι πολύ μακρά και θα έχει τις παρακάτω επιπτώσεις:
Α. δημιουργείται κενό ενός περίπου χρόνου μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την υπογραφή της σύμβασης, με αποτέλεσμα να έχουμε φάμπρικα ενδιάμεσων αναθέσεων.
Β. Η απόφαση δεσμεύει και την επόμενη δημοτική αρχή.
3. Η τιμή μονάδος του προϋπολογισμού η οποία ανέρχεται στα 51,3 ευρώ ανά τόνο είναι υπερβολικά υψηλή και αυθαίρετη, χωρίς να βασίζεται σε υπηρεσιακή ανάλυση κόστους.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στον τελευταίο διαγωνισμό για την αποκομιδή των απορριμμάτων σε δύο δημοτικές ενότητες που προκήρυξε η δική μας δημοτική αρχή η τιμή μονάδος ανά τόνο ανέρχονταν σε 32 ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω, το ετήσιο κόστος για την αποκομιδή στις 4 δημοτικές ενότητες απογειώνεται στις 900.000 ευρώ.
Αυτά τα χρήματα θα κληθούν να πληρώσουν οι γιαννιώτες πολίτες.
4. Στην υποτυπώδη μελέτη την οποία παρουσιάζει η δημοτική αρχή, αγνοεί τη σημαντική παράμετρο ότι το αργότερο σε ένα χρόνο από σήμερα θα ξεκινήσει η λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης, κάτι που σημαίνει ότι τα κόστη μεταφορά θα μειωθούν σημαντικά.
Εκ των ανωτέρω αποδεικνύεται ότι δεν λαμβάνεται σε καμία περίπτωση υπόψη ο σχεδιασμός για τη σύγχρονη ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, έτσι όπως αποτυπώνεται στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο της παραδώσαμε εγκεκριμένο.
Την ίδια ώρα, τεχνηέντως η δημοτική αρχή φροντίζει να αποδυναμώνει τη διεύθυνση καθαριότητας, μεταθέτοντας συνεχώς χρονικά τις προμήθειες του απαραίτητου εξοπλισμού για την ενίσχυσή της.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι η επαναφορά προς ψήφιση στην οικονομική επιτροπή της υποβολής πρότασης για την χρηματοδότηση της ανεξάρτητης συλλογής βιοαποβλήτων, η οποία είχε υποβληθεί στις 2 -11-2020 και λόγω της ανευθυνότητάς της δημοτικής αρχής δεν εγκρίθηκε από την διαχειριστική αρχή, αποδεικνύει πόσο την ενδιαφέρει η μείωση του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων, αφού η ξεχωριστή συλλογή βιοαποβλήτων αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την μείωση τους κόστους.
Κρίσιμο επίσης στοιχείο που αποδεικνύει την ανεύθυνη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής αποτελεί το γεγονός ότι οι ποσότητες των βιοαποβλήτων που περιλαμβάνονται στην πρόταση για την ανεξάρτητη διαχείρισή τους, ισούνται περίπου με το 1/3 αυτών που έχουν υπολογιστεί στο εγκεκριμένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι δηλαδή ότι οι ελάχιστες ποσότητες βιοαποβλήτων που προγραμματίζει να συλλέξει ανεξάρτητα η δημοτική αρχή, δεν θα συμβάλουν στο βαθμό που είναι δυνατόν στην μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων.
Για όλους αυτούς τους λόγους, καταγγέλλουμε για μια ακόμα φορά τις μεθοδεύσεις της δημοτική αρχής και θα καταψηφίσουμε την εισήγηση στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version