stoTapsi

του Κώστα Καλτσή

xwmateri douroutisΗ ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων και κατ’ επέκταση της διοίκησης της ΔΕΥΑΙ, δεν θα μπορούσε να καταδειχθεί καλύτερα απ’ ότι στο χειρισμό του θέματος της αποκατάστασης της χωματερής της Δουρούτης.

Το γεγονός ότι είναι το μοναδικό έργο για το οποίο υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ν’ απενταχθεί από το ΕΣΠΑ, φτάνει και περισσεύει για να μη μένει σε κανέναν η παραμικρή αμφιβολία για τις σοβαρότατες ευθύνες των …φαφλατάδων που διοικούν το Δήμο και προπαντός του δημάρχου και προέδρου της ΔΕΥΑΙ κ. Φίλιππα Φίλιου. Ευθύνες που δεν είναι μόνο πολιτικές ή πειθαρχικού χαρακτήρα αλλά και ποινικές.

Το έργο, όπως σημειώνει η ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, παρουσιάζει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, μεγαλύτερες των έξι μηνών σε σχέση με την προγραμματισθείσα πρόοδο. Η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΙ αντιμετώπισαν το ζήτημα …

«χλιαρά» τονίζοντας ότι «είναι θέμα ημερών για να λυθεί η εκκρεμότητα», για να πείσει ότι δεν είναι μείζον πρόβλημα αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη!

Όμως, η ευθύνη ανήκει ακέραια στην πλειοψηφία του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης ‘Ύδρευσης-Αποχέτευσης του οποίου πρόεδρος είναι ο δήμαρχος κ. Φίλιππας Φίλιος.

Όπως είχαμε γράψει πριν δυο μήνες (βλ. ρεπορτάζ στις 24-7-12) η σύμβαση μεταξύ ΔΕΥΑΙ και της αναδόχου εταιρείας «ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ» (θυγατρική της «ΑΚΤΩΡ») υπογράφτηκε τον Φεβρουάριο του 2011, με συνολικό προϋπολογισμό 7,78 εκατ. ευρώ. Ο καιρός περνούσε, όχι όμως και το έργο, με την εταιρεία να ζητά 700.000 ευρώ επιπλέον για διάφορες, επιπρόσθετες εργασίες, επιμένοντας ότι η μελέτη ήταν …ελλιπής.

Το μέλος της διοίκησης της ΔΕΥΑΙ κ. Στέφανος Μάντζιος (εκπρόσωπος της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας») είχε καταγγείλει εγκαίρως την καθυστέρηση και τα τερτίπια της εταιρείας και της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ. Μάλιστα δε στη συνεδρίαση της 9-12-2011 έγινε μια έντονη έως και θυελλώδης συζήτηση αλλά η πλειοψηφία αποφάσισε να μην κηρυχθεί έκπτωτη η ανάδοχος εταιρεία, να τροποποιηθεί από αυτή η μελέτη και διάφορα άλλα, όλα υπέρ της εταιρείας «ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ».

Οι μήνες περνούσαν άπρακτοι, καμιά εξέλιξη στο έργο, παρατάθηκε μ’ απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ η προθεσμία περαίωσης των εργασιών μέχρι τις 16-2-2013 αλλά για τις ευθύνες ούτε κουβέντα.

Αυτές οι ευθύνες διοικητικών, υπηρεσιακών παραγόντων και της εταιρείας παραγράφονταν στις 6-7-2012, όπως τους επεσήμανε στις 22-6-2012 εγγράφως ο κ. Στέφανος Μάντζιος αλλά εκείνοι έκαναν πως δεν …κατάλαβαν και η προθεσμία παρήλθε άπρακτη.

Κάπως έτσι οδηγήθηκαν τα πράγματα σε αδιέξοδο και να ζητείται η απένταξη ενός έργου τεράστιας σημασίας για την περιοχή και τη δημόσια υγεία και του οποίου με επίμονες προσπάθειες, της υπό τον κ. Γκόντα Δημοτικής Αρχής, επιτεύχθηκε η ένταξη και χρηματοδότησή του.

Πέραν αυτών όμως, είναι περίεργο που όλοι αντιμετωπίζουν το θέμα ως να πρόκειται για κάτι ασήμαντο και μάλιστα όταν τη μελέτη την είχε κάνει ο τότε Δήμος Μπιζανίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Συνεπώς φέρει κι αυτή μερίδιο ευθύνης για την εξέλιξη, πολύ δε περισσότερο που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή τον Ιούνιο του 2010 είχε συγκρουστεί με την τότε Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, η οποία διέταξε(!) την έγκριση της μελέτης και δημοπράτησης του έργου, παρά τις αντιρρήσεις της ΔΕΥΑΙ και του κ. Γκόντα.

Όμως ακόμη πιο περίεργο είναι που ο κ. Ν. Γκόντας, η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» σιωπούν και δεν καταγγέλλουν την εγκληματική και ποινικά κολάσιμη ολιγωρία του κ. Φίλιου και των συνεργατών του, ενώ ερωτηματικά εγείρει η μη επέμβαση της Εισαγγελικής Αρχής, όταν μάλιστα ένας (τουλάχιστον) συνεργάτης του κ. Φίλιου, ο αντιδήμαρχος κ. Δημ. Νάστος έχει καταγγείλει δημοσίως τις ευθύνες της ΔΕΥΑΙ, άρα και του προέδρου της κ. Φίλιου.

 

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version