stoTapsi

proedros Kiprou Nikos AnastasiadisΙσχυρή εντολή στον Νίκο Αναστασιάδη, από την Κυριακή τον έβδομο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσαν οι ψηφοφόροι στις προεδρικές εκλογές καθώς ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ επικράτησε με άνεση έναντι του υποψήφιου του ΑΚΕΛ, Σταύρου Μαλά.


«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» από την αναμέτρηση, «τα προβλήματα δεν έχουν κομματικό χρώμα», είπε στις πρώτες δηλώσεις του μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων εκπέμποντας ενωτικό μήνυμα ενόψει των μεγάλων προβλημάτων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει από την αρχή της θητείας του.

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει το 57,48% και ο Σταύρος Μαλάς το 42,52%. Το ποσοστό του νέου προέδρου είναι από τα υψηλότερα στην εκλογική ιστορία της Κύπρου.

Η αποχή έφτασε το 18,42% των εγγεγραμμένων ενώ τα λευκά και τα άκυρα είναι αθροιστικά λίγο πάνω από το 7,3%.

Αναλυτικότερα ανά εκλογική περιφέρεια:

 

Λευκωσία Αμμόχωστος Λάρνακα Λεμεσός Πάφος Εξωτερικό
Αναστασιάδης 58,47 63,89 54,26 57,76 54,98 55,11
Μαλάς 41,53 36,11 45,74 42,24 45,02 44,89


Νωρίτερα, τα τέσσερα exit poll των τηλεοπτικών σταθμών έδιναν και αυτά σαφή νίκη στον Ν.Αναστασιάδη με τουλάχιστον 57-8%.

Το αποτέλεσμα των exit poll και τα πρώτα συγκεντρωτικά από τα εκλογικά κέντρα έγιναν δεκτά με πανηγυρισμούς μέσα και έξω στο εκλογικό κέντρο του Ν.Αναστασιάδη, στο οποίο είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου με ελληνικές και κυπριακές σημαίες.

Ενωτικό μήνυμα εξέπεμψε ο Σταύρος Μαλάς στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης. Ο νέος πρόεδρος «θα μας βρει στο πλευρό του» για τις ενέργειες που φροντίζουν το καλό της χώρας, επισήμανε για να προσθέσει ότι η αντιπολίτευση θα είναι αυστηρός κριτής για όσα εκφεύγουν από τα συμφέροντα του λαού.

Αργά το βράδυ, μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, ο Ν.Αναστασιάδης σε δήλωσή του στον Τύπο (και αργότερα στους οπαδούς του) υπογράμμισε ότι «τελειώσαν οι εκλογές αλλά όχι και τα προβλήματα· τα προβλήματα που δεν έχουν ταυτότητα και αποχρώσεις».

«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», είπε και δεσμεύτηκε ότι θα ενεργεί σαν πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Η μεγαλύτερη πρόκληση να μπει η οικονομία σε πορεία σταθερότητας και ανάπτυξης, επισήμανε, «η συνεργασία με την Ελλάδα θα είναι κορυφαία προτεραιότητα», τόνισε.

Από σήμερα αρχίζει νέα εποχή για την Κύπρο, καλώ όλες τις δυνάμεις σε μια νέα ελπιδοφόρα πορεία.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διαδέχεται τον Δημήτρη Χριστόφια, θα έχει δύσκολο έργο από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας του. Μέσα στον Μάρτιο θα ενταθούν και πιθανόν θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την ΕΕ για την διάσωση των κυπριακών τραπεζών και την υπογραφή του μνημονίου.

Η οικονομία και η ανεργία, η αντιμετώπιση της κρίσης και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ήταν εξάλλου τα κυρίαρχα ζητήματα στην προεκλογική εκστρατεία και των δύο γύρων, επισκιάζοντας ίσως για πρώτη φορά το εθνικό θέμα του Κυπριακού

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας γεννήθηκε στο Πέρα Πεδί Λεμεσού το 1946.

Σπούδασε στη Νομική στο Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα ήταν ενεργό στέλεχος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ναυτικό Δίκαιο στο University of London. Ασκεί τη δικηγορία από το 1972.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, για να περάσει στη συνέχεια στο κόμμα στο πλευρό του Γλαύκο Κληρίδη.

Βουλευτής εκλέγεται συνεχώς από το 1981. Συμμετείχε ως μέλος και ως πρόεδρος έκτοτε σε κοινοβουλευτικές επιτροπές ενώ υπήρξε και αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πενταετία 1996-2001.

Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 1997 και επανεκλέχτηκε το 1999, το 2003, το 2007 και το 2012.

Το 2004 ο ΔΗΣΥ τάχτηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν, το οποίο απορρίφτηκε με δημοψήφισμα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ένα δίδυμο αδερφό και μία αδελφή. Με τη σύζυγο του Άντρη Μουστακούδη απέκτησαν δύο κόρες, την Έλσα και την Ινώ, ενώ έχουν και τέσσερα εγγόνια.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version