stoTapsi

"Εμείς δεν θέλουμε... η τρόικα μας πιέζει."

 

stournaras-yannisΤη διαβεβαίωσή του ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μείωση του κατώταθου μισθού έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εκπομπή του MEGA «Ανατροπή» το βράδυ της Δευτέρας. Ωστόσο, δεν υπήρξε το ίδιο κατηγορηματικός όσον αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο, κάνοντας λόγο για μια ανοιχτή διαπραγμάτευση με την τρόικα και σημειώνοντας ότι πρόκειται για δύσκολο θέμα.

 

 Ειδικότερα, όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, ο κ. Στουρνάρας αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να τον μειώσει, ενώ παράλληλα επικαλέστηκε ως αντίβαρο στην δυσκολία διαβίωσης την προσπάθεια που γίνεται για τη μείωση των τιμών.

Αναφερόμενος στο μέτωπο των απολύσεων στο Δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για ένα θέμα δύσκολο και ανοιχτό για τους εταίρους, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει απολύσεις. Δήλωσε, μάλιστα, ότι η εξέλιξη των οικειοθελών αποχωρήσεων είναι καλύτερη από αυτή που αναμενόταν.

Ερωτηθείς για το θέμα του φόρου στα ακίνητα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν υπάρχει βιασύνη και επιχειρείται η θέσπιση ενός απλούστερου φόρου, ενώ έκανε λόγο για δύο δυνάμεις, την ελαστικότητα του φόρου και την εισοδηματική ελαστικότητα. Εστίασε, ωστόσο, στη σημαντικότητα της έως τώρα επίτευξης των στόχων.

Σύμφωνα με το Mega, o υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ότι αφορά την υστέρηση εσόδων, σημειώνοντας εμφατικά ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

Ερωτηθείς, στο μέτωπο των εργασιακών, πότε θα υπάρξουν ξανά συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι αυτό θα επιτευχθεί όταν φύγει η τρόικα και αποκατασταθεί μια βιώσιμη οικονομία, που θα οδηγήσει στην έξοδο στις αγορές.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι με την τρόικα γίνεται σκληρή και μεγάλη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι ο ίδιος είχε ξακαθαρίσει εξ αρχής στους επικεφαλείς της τριμερούς κυβέρνησης ότι συμφωνεί με τους στόχους προγράμματος αλλά διαφωνεί με κάποια από τα μέτρα.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με τον Όλι Ρεν, όταν ο επίτροπος λέει ότι για την εκτός υπολογισμών ύφεση, δεν φταίνε τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα. «Ο κ. Ρεν έχει φερθεί πολύ φιλικά στην Ελλάδα», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν φταίει μόνο η Ελλάδα για την ύφεση», λέγοντας ωστόσο ότι η ελληνική Οικονομία είχε ένα μεγάλο έλλειμμα.

Όσον αφορά στην πορεία του προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό προχωρά καλά γενικά, αφού αποφεύχθη η χρεοκοπία, προσθέτοντας ότι γίνονται σημαντικά βήματα σε ότι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανταγωνιστικότητα.

Ως υπ' αριθμόν ένα στόχο όρισε το να μπορέσει η χώρα να φύγει οριστικά από το φάσμα της χρεοκοπίας, ενώ ως δεύτερο στόχο να μπει η Ελλάδα σε ένα δρόμο που θα την οδηγήσει στην έξοδο ξανά στις αγορές. Παράλληλα, προέβλεψε ότι το 2014 θα είναι χρονιά μικρής αλλά πραγματικής ανάκαμψης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης και αναφερόμενος στις σχέσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και οι σχέσεις είναι πλέον πάρα πολύ καλές. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη σχέση των πολιτικών αρχηγών μεταξύ τους, κάνοντας λόγο για βελτίωση κλίματος, κατανόηση και προσήλωση σε κοινό σκοπό. Προέβλεψε, δε, ότι αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Μιλώντας στο Mega για τη σχέση του με τους βουλευτές και την κριτική που του έχει ασκηθεί, ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να «σηκώσει το γάντι», και είπε χαρακτηριστικά ότι «ο καθένας έχει τις απόψεις του», ενώ σημείωσε ότι σημαντικό είναι «να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος». Ανέφερε μάλιστα, ότι η δουλειά του υπουργού Οικονομικών είναι να λέει και αρκετά «όχι». «Δεν μπορώ να λέω "ναι"και μετά στο Eurogroup να μου τα απορρίπτουν», είπε.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version