stoTapsi

Τελικά, όπως θέλουν οι πολιτικοί, η αλήθεια; έλαμψε! Τα χρήματα όμως θα επιστραφούν;

papageorgopoulosΓια «πολιτική δίκη» με αποκλειστικό κριτήριο «την ικανοποίηση ενός κλίματος που ζητά αίμα πολιτικών» κάνει λόγο ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σε δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του πολιτικού του γραφείου, μετά την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση της υπεξαίρεσης-μαμούθ στον Δήμο Θεσσαλονίκης.


«Χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και ενώ αποδεδειγμένα ο επίορκος υπάλληλος υπεξαιρούσε πολλά χρόνια πριν αναλάβω δήμαρχος, μου επέβαλαν ποινή ισόβια. Είναι φανερό ότι η δίκη εξελίχθηκε σε πολιτική δίκη και με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση ενός κλίματος που ζητά αίμα πολιτικών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση του τέως δημάρχου.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ενδόμυχα κανένας Θεσσαλονικιός και κανένας Έλληνας δεν πιστεύει ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τους πρόδωσε» εκτίμησε ο τέως δήμαρχος. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «θα περιμένω την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου» και επανέλαβε τη δήλωση που έκανε στο δικαστήριο: «Κάποιοι θα πεθάνουν με τις τύψεις τους».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης απάντησε στον τέως: «Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί».

Η απόφαση του δικαστηρίου

Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης έπεσε βαρύς για τον τέως δήμαρχος και τον άλλοτε στενό συνεργάτη του, πρώην γενικό γραμματέα του Δήμου Μιχάλης Λεμούσια, οι οποίοι καταδικάστηκαν, σήμερα, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε ισόβια κάθειρξη για την υπεξαίρεση-μαμούθ από τα ταμεία του κεντρικού Δήμου.

Ισόβια δεσμά και επιπλέον κάθειρξη 9 ετών ήταν η απόφαση του δικαστηρίου για τον πρώην δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, στον οποίο επιβλήθηκε και χρηματική ποινή, ύψους 1,78 εκατ. ευρώ.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους παραπάνω καταδικασθέντες, παρά την αντίθετη εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας, με αποτέλεσμα να τους επιβληθούν οι ανώτατες προβλεπόμενες ποινές για τις πράξεις που κρίθηκαν ένοχοι, οι οποίες είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Οι ποινές αυτές «έστειλαν» τους τρεις καταδικασθέντες στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, στις οποίες και οδηγήθηκαν λίγο μετά το πέρας της διαδικασίας.

Ο Β.Παπαγεωργόπουλος, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, κρίθηκε ένοχος για την πράξη της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, διά παραλείψεως.

Για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, καταδικάστηκε, κατά μετατροπή του δικαστηρίου, ο Μ.Λεμούσιας, ο οποίος κρίθηκε επιπλέον ένοχος για το πλημμέλημα της παροχής ψυχικής συνδρομής στην πράξη της πλαστογραφίας.

Ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση Π.Σαξώνης καταδικάστηκε για τις πράξεις της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, κατ' εξακολούθηση, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και για το πλημμέλημα της πλαστογραφίας. Η επιβολή της χρηματικής ποινής σε βάρος του πρώην διαχειριστή της Ταμειακής Υπηρεσίας αφορά το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Σε αντίθεση με τους τρεις παραπάνω, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου στους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 10 και 15 ετών, αντίστοιχα, για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση. Το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου και της εμφάνισης μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής τους. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να δικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό μένουν ελεύθεροι.

Αθώοι κρίθηκαν οι υπόλοιποι 13 κατηγορούμενοι για την πολύκροτη υπόθεση. Πρόκειται για τους τρεις αντιδημάρχους Οικονομικών Αναστάσιο Γερογιάννη, Μιχάλη Ζορπίδη και Θεόδωρο Αθανάσαρο, καθώς επίσης για 10 δημοτικούς υπαλλήλους οικονομικών υπηρεσιών του δήμου.

Το χρονικό της υπόθεσης

Με την ετυμηγορία του δικαστηρίου έπεσε η «αυλαία» της πολύκροτης δίκης, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατά τη διάρκειά της έγιναν 51 συνεδριάσεις και προσήλθαν συνολικά 60 μάρτυρες στο δικαστήριο. Η απόφαση ήρθε ακριβώς πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου στην ιστορία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ήταν Φεβρουάριος του 2008, όταν ο τότε δήμαρχος Β.Παπαγεωργόπουλος ενημερώθηκε για την υπόθεση «κακοδιαχείρησης» σχετικά με την απόδοση εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Από την πρώτη στιγμή, ο τότε πρώτος δημότης της πόλης, μίλησε για «σκευωρία», ζητώντας την τιμωρία των «πραγματικών ενόχων» και «φωτογραφίζοντας» ως μοναδικό υπεύθυνο τον πρώην δημοτικό υπάλληλο και ταμία Π.Σαξώνη. Ο τελευταίος ομολόγησε από την αρχή μέρος των πράξεών του, τονίζοντας, όμως, ότι δεν ενήργησε μόνος του.

Ακολούθησαν δικαστικές έρευνες, κατά τις οποίες διευρυνόταν συνεχώς ο κύκλος των εμπλεκόμενων προσώπων -φτάνοντας τελικά τους 18 κατηγορουμένους- ενώ η «τρύπα» στα δημοτικά ταμεία, σύμφωνα με την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά που διενήργησε τον διαχειριστικό οικονομικό έλεγχο, έφτασε στα 51,4 εκατ. ευρώ, κατά τη δεκαετία 1998-2008.

Η υπόθεση της υπεξαίρεσης-μαμούθ έφτασε στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου στις 20 Σεπτεμβρίου 2012, με τον Β.Παπαγεωργόπουλο να επιμένει στην αθωότητά του, επαναλαμβάνοντας τις φράσεις «τα ψέματα τελείωσαν» και «θα λάμψει η αλήθεια».

Καθοριστική ήταν η κατάθεση της βασικής μάρτυρα κατηγορίας Αν.Τσεμπερά, η οποία περιέγραψε το «μπάχαλο» που, όπως είπε, επικρατούσε επί σειρά ετών στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου. «Όλες οι διαδικασίες ήταν αδιαφανείς» κατέθεσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Π.Σαξώνης ήταν το «εκτελεστικό όργανο» της υπεξαίρεσης.

Υπάλληλοι του Δήμου προσήλθαν στο δικαστήριο προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες, πλην όμως κανείς «δεν είδε και δεν άκουσε», όπως είπαν, για την υπεξαίρεση, ούτε προβληματίστηκε για το γεγονός ότι ο συνάδελφός τους Π.Σαξώνης, διαχειριστής της Ταμειακής Υπηρεσίας, έφτασε να είναι ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων, παράγοντας στην ομάδα μπάσκετ του Πανοράματος και να διάγει πολυτελή βίο. Όλοι συμφώνησαν, όμως, ότι ήταν αγαπητός συνάδελφος και, μάλιστα, κάποιοι εργάζονταν περιστασιακά στο νυχτερινό κέντρο που διατηρούσε.

Στη δίκη κατέθεσε και ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «ομερτά και συμμορία» έβαλε στο «κάδρο» των ποινικών ευθυνών το δίδυμο Παπαγεωργόπουλου - Λεμούσια. Μάλιστα, για τον δεύτερο είπε ότι «δεν γινόταν τίποτα εάν δεν περνούσες από τον πάγκο του», φράση που έμελλε να χρησιμοποιήσει πολλάκις ο πρόεδρος του δικαστηρίου στις ερωτήσεις που υπέβαλε στους επόμενους μάρτυρες.

Οι δικαστικές περιπέτειες τόσο για τον Β.Παπαγεωργόπουλο όσο και για τον Μ.Λεμούσια δεν σταματούν εδώ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προσδιοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης για την υπεξαίρεση των χρημάτων της Παγίας Προκαταβολής του δήμου, για την οποία κατηγορούνται μαζί με άλλους υπαλλήλους.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version