stoTapsi

A+ A A-
maximos papagiannisΑπορίες εξέφραζε ο γνωστός ερευνητής και συγγραφέας κ. Χρήστος Τσέτσης στον "Πρωινό Λόγο" πριν από καιρό, επειδή ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ. Μάξιμος, δεν έκανε ακόμη καμιά ενημέρωση για το τι βρήκε στη Μητρόπολη και στα Αγαθοεργά καταστήματα παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του για πλήρη διαφάνεια.

Στις δικαιολογημένες δικές του απορίες, και μετά από το ρεπορτάζ της εφημερίδας ότι λοξοκοιτάζει πάλι προς τη Γερμανία ο κ. Μάξιμος, προσθέτω τη δική μου βεβαιότητα ότι ο Μητροπολίτης δεν πρόκειται να πει οτιδήποτε αφορά στα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία, τα οποία και είναι αναρίθμητα.

Το σίγουρο είναι ότι ακολουθεί την τακτική των προκατόχων του, Θεόκλητου, Σεραφείμ και Σπυρίδωνος, που διαχειρίστηκαν αυτήν την περιουσία ως να ήταν προσωπική τους υπόθεση και επτασφράγιστο μυστικό το οποίο θεωρούσαν αδιανόητο να μοιραστούν με τους "κοινούς θνητούς".

Επ' αυτού έχω προσωπική εμπειρία: Το 1978-79 ήμουν ακόμη αρχισυντάκτης στον Πρωινό Λόγο και έκανα μια μεγάλη έρευνα για τη διαχείριση της περιουσίας της Ιεράς Μονής Βελλάς, των αγαθοεργών καταστημάτων και της Μητρόπολης που προκάλεσε σάλο, την οποία συνέχισα αργότερα ως εκδότης από την Ελευθερία.

Είχα την ευκαιρία να συζητήσω πολλές φορές με τον Θεόκλητο και τον Σεραφείμ, Αρχιεπίσκοπο τότε. Και οι δυο στις συζητήσεις μας ήταν "ήξεις-αφίξεις" με μόνη επωδό ότι έτσι έπρεπε να κάνουν, πιστοί στο δόγμα του Σπυρίδωνα: ο λαός δεν πρέπει να ξέρει τίποτα.

Το αποτέλεσμα θεαματικό μεν, ατελέσφορο δε: ο Μητροπολίτης Θεόκλητος παραπέμφθηκε δυο φορές κατηγορούμενος σε δίκη για απιστία με βάση και τα αρχικά ρεπορτάζ στον Πρωινό Λόγο, αλλά απαλλάχτηκε των κατηγοριών λόγω ελλείψεως δόλου! Δηλαδή αποδείχτηκε ότι έγιναν ανοσιουργήματα, παράνομες αγοραπωλησίες και εκμεταλλεύσεις και χίλια μύρια ακόμη, αλλά οι δικαστές έκριναν ότι δεν είχε δόλο. Ήταν βλέπετε αδιανόητο να καταδικαστεί Μητροπολίτης προστατευόμενος του Σεραφείμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ήμουν στον Πρωινό Λόγο, ο Σεραφείμ, ανίσχυρος τότε, έφτασε το θέμα μέχρι τους αείμνηστους Ευάγγελο Αβέρωφ και Κω/νο Καραμανλή, πρωθυπουργό τότε. Αναγκαστικά ενεπλάκη στην υπόθεση και ο κ. Γιάννης Αβέρωφ και η Νομαρχιακή επιτροπή της Ν.Δ. (της οποίας τότε ήμουν μέλος, για να με διαγράψουν δύο χρόνια αργότερα), για να σταματήσω την έρευνα.

Υπήρξαν μικρά, θερμά επεισόδια, αλλά προς τιμήν του διευθυντή της εφημερίδας, Γιάννη Ζώη, αλλά κυρίως του Ευάγγελου και του Γιάννη Αβέρωφ που ασκούσαν επιρροή στην εφημερίδα, η έρευνα εξελίχτηκε κατά τον τρόπο που συνοπτικώς σας περιέγραψα.

Το απίθανό όμως ήταν τούτο: επειδή βρήκα το βούλευμα που παρέπεμπε σε δίκη τον Θεόκλητο και το δημοσίευσα, μου ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη για παραβίαση δικαστικού απορρήτου, παραπέμφθηκα σε δίκη και τιμωρήθηκα με πρόστιμο 1400 δραχμών επειδή δεν αποκάλυψα την πηγή που μου το έδωσε.

Τελοσπάντων, για να επανέλθω. Ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος, ο οποίος ως πρώτο του μέλημα είχε την απόλυση εργαζομένων μέχρι και ψαλτών, θα συνεχίσει την ίδια τακτική όσο μείνει στα Γιάννενα και δεν πρόκειται να δώσει κανένα στοιχείο που να αφορά οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία, ουδέ καν θα συναινέσει στην παραχώρηση της περιουσίας των ευεργετών που παρανόμως διαχειρίζονται τα αγαθοεργά καταστήματα και η Μητρόπολη Ιωαννίνων.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΤΣΗΣ
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr