stoTapsi

A+ A A-
Πρωταγωνιστές οι Μπέγκας, Χρυσοστόμου, Δημητρίου, Σαρακατσάνος και Σια...
Ρεπορτάζ του Κώστα Δ. Καλτσή
Mpegas 5Μοιράζει χρήματα ο Δήμος Ιωαννιτών σε "κολλητούς" και φίλους ακόμη και κατά την προεκλογική περίοδο, με τελευταία "παροχή" σε εταιρία υποψηφίου Περιφερειάρχη, μέσω της ΔΕΥΑΙ, ενώ σε εταιρία του αντιπροέδρου της Δημοτικής επιχείρησης, ανατίθενται προμήθειες από τον Οργανισμό Σπηλαίου Περάματος και όχι μόνο!
Αυτές και άλλες δαιδαλώδεις σχέσεις διαπλοκής φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας, για να πληροφορηθούν οι πολίτες με ποιό τρόπο διαχειρίζεται η απερχόμενη Δημοτική Αρχή τα χρήματά τους και για ποιό λόγο κοστίζουν τόσο ακριβά οι "υπηρεσίες" του Δήμου εν γένει.

Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
foto 1Μόλις πριν από ένα μήνα και κάτι ημέρες και πιο συγκεκριμένα στις 7 Μαρτίου, το Δ.Σ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης, παρόντος του δημάρχου κ. Μπέγκα, ανέθεσε (αρ. απόφασης 65, πρακτικό αρ. 4 ) στην εταιρία "Βιοανάλυση - Επιστημονικά Εργαστήρια Μ.Ι.Κ.Ε", τη διενέργεια αναλύσεων στο Βιολογικό Καθαρισμό, Τάφρο Λαψίστας, Καλαμά και ΒΙ.ΠΕ για το έτος 2019, έναντι του ποσού των 13.970 ευρώ πλέον του ΦΠΑ (φωτ. 1).
Η εταιρία ανήκει στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και υποψήφιο Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Δημήτριο Δημητρίου, με τον αντιπρόεδρο και γενικό "δερβέναγα" της ΔΕΥΑΙ κ. Μάκη Χρυσοστόμου να είναι μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου και επόπτης οικονομικών του, αλλά και φίλος - συναγωνιστής με τον κ. Δημητρίου στο πρώην ΠΑΣΟΚ και νυν ΚΙΝ.ΑΛ.

Για να υπάρχει δε νομιμοφάνεια στην απόφαση της απευθείας ανάθεσης, πήραν κι άλλες δύο προσφορές στις 5 Μαρτίου, με τον κ. Δημητρίου να καταθέτει την προσφορά του από τις 29 Ιανουαρίου! Γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος να... βρουν άλλες προσφορές;

Πάντως γιά τη διαδικασία της ανάθεσης, εξέφρασε τη διαφωνία του ο κ. Στέφανος Μάντζιος της "Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας", επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ουδέποτε η ΔΕΥΑΙ εξέφρασε αδυναμία διενέργειας μικροβιολογικών ελέγχων !

Ερωτηματικά όμως εγείρει η υπερψήφιση της απόφασης από τον κ. Αλέξανδρο Λάμπρου, μέλος της ΝΟΔΕ της Ν.Δ και που εκπροσωπεί στο ΔΣ της ΔΕΥΑΙ το Τεχνικό Επιμελητήριο και υποτίθεται ότι γνωρίζει πως πρέπει να γίνονται οι αναθέσεις.

"ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ"...
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία του κ. Δημητρίου, από το 2015 μέχρι σήμερα, από τα στοιχεία που βρήκαμε, προκύπτει ότι είναι η μόνη στην οποία ανατίθενται οι έλεγχοι της ποιότητας του νερού σε όλες τις δεξαμενές του Δήμου και των Δημοτικών Διαμερισμάτων, με ένα συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 70.000 ευρώ!
Άραγε, δεν υπάρχει άλλο εργαστήριο στα Γιάννινα που να μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά; Και εν πάση περιπτώσει, από πότε η ΔΕΥΑΙ αδυνατεί να κάνει τους ελέγχους; Μήπως για να χρηματοδοτεί τον κ. Δημητρίου, που στο κάτω- κάτω καλά κάνει;

ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
foto 2Έχει κι άλλα ενδιαφέροντα το... μενού σήμερα. Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το Νόμο οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι εταιρίες στις οποίες είναι διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι, απαγορεύεται να συνάπτουν συμβάσεις για έργα ή προμήθειες άνω των 5.000 ευρώ ετησίως.
Κι αυτή, όμως, η απαγόρευση να μην υπήρχε, είναι αντιδεοντολογική οποιαδήποτε τέτοια σχέση, πολύ δε περισσότερο που οι επαγγελματίες των Ιωαννίνων, έχουν περιέλθει σε δεινή θέση και εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης.
Εδώ, όμως, έχουμε... "καραμπινάτη " παραβίαση του Νόμου, με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο κ. Μπέγκα, τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ κ. Μάκη Χρυσοστόμου και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Σπηλαίου Περάματος κ. Νικ. Σαρακατσάνο (ο οποίος μαζί με τον αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Λιόντο θα δικαστούν στις18 Νοεμβρίου για τις ψευδείς δηλώσεις που υπέγραψαν ότι δήθεν δεν εκτελούσαν έργα του Δήμου εν γένει όταν έθεσαν υποψηφιότητα το 2014)!
Ο κ. Χρυσοστόμου, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και την καταχώρηση στο Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων, είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ART WOOD Ηπείρου - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΞΎΛΟΥ ΑΕΒΕ.
Αυτή η εταιρία λοιπόν έχει συνάψει σύμβαση κατά το 2017, με το κληροδότημα το Δήμου Ιωαννιτών "Ελένη Ζωγράφου" (εκπρόσωπός του ο δήμαρχος κ. Μπέγκας ), για την προμήθεια εξοπλισμού γραφείων ποσού 5.301 ευρώ (αρ. απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου 736/ 1- 7- 2017 - ΦΩΤ.2)

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
foto 3Υπάρχουν κι άλλα. Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Σπηλαίου Περάματος (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Ιωαννιτών) κ. Νικ. Σαρακατσάνος, στις 27/06/2017 (αρ. απόφασης 561) υπογράφει την απευθείας ανάθεση στην εταιρία του κ. Χρυσοστόμου ART WOOD, την προμήθεια ξυλείας επισκευής στεγάστρων των γραφείων του Σπηλαίου , συνολικού ποσού 4.527,24 ευρώ (ΦΩΤ.3).
Συνεπώς ο κ. Χρυσοστόμου μέσα σε ένα χρόνο υπερέβη το όριο των 5.000 ευρώ που ορίζει ο Νόμος, πέραν του αντιδεοντολογικού της συναλλαγής, η οποία όμως είναι αρκετή για να εκπέσει του αξιώματος του δημοτικού συμβούλου!

Φυσικά (!) και δεν είναι αυτές οι μόνες αναθέσεις από τον Οργανισμό του Σπηλαίου στην εταιρία του κ. Χρυσοστόμου, αφού και το 2015 και 2016 έχουν συναφθεί κι άλλες, ενώ δεν ψάξαμε τι έγινε κατά τα 2018 και 2019...

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΙ ΦΙΛΟΙ...
foto 4foto 5Πάντως οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ο κ. Χρυσοστόμου (που αποφάσισε όπως έχουμε αποκαλύψει στον διπλασιασμό του μισθού του ώστε να παίρνει 2.135 ευρώ μηνιαίως) δεν είναι αχάριστος προς τους φίλους του.
Διότι εκτός από τον κ. Δημητρίου, βοήθησε και την εταιρία "Τσούνης Λουκάς & ΣΙΑ Ε.Ε", με την ανάθεση από τη ΔΕΥΑΙ συντήρησης κτιρίων, με δύο αποφάσεις για το 2016 τουλάχιστο, 2.084,85 και 1.285,97 ευρώ αντιστοίχως.
Ο κ. Λουκάς Τσούνης, υπήρξε μέλος του Δ.Σ της εταιρίας του κ. Χρυσοστόμου ART WOOD, όπως προκύπτει από το ΦΕΚ αρ. φύλλου 5037/2012, τεύχος ανωνύμων εταιριών, οπότε και ορθώς σκέφτηκε να τον... ευχαριστήσει εμπράκτως (ΦΩΤ.4-5).

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα... έργα της Δημοτικής Αρχής, του κ. Μπέγκα και συνεργατών του, που συμπεριφέρονται ως ο Δήμος και η πόλη των Ιωαννίνων να είναι τσιφλίκι τους, όταν οι πολίτες αγκομαχούν να τα βγάλουν πέρα...
 
Δημοσιεύθηκε σήμερα στον "Πρωινό Λογο" 17/04/19
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr