stoTapsi

A+ A A-
ploio ekkenosiΥπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω ενίσχυσης των ανέμων και με χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχίζεται μόνο από εναέρια μέσα η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου «Norman Atlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώματα της Κυριακής, υπό αδιευκρίνιστη αιτία, στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών.

Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα. Συνολικά έχουν διασωθεί 316 άτομα σε σύνολο 478 επιβαινόντων (επιβάτες και πλήρωμα) και 162 παραμένουν στο πλοίο. Περίπου 60 διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο πλοίο Σαν Τζόρτζιο, του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

Οι συγγενείς των επιβαινόντων μπορούν να επικοινωνούν με το υπουργείο Ναυτιλίας στα τηλέφωνα: 210-4191714 και 210-4191316.

Ολονύκτιο θρίλερ με το «Norman Atlantic»
Λόγω της ενίσχυσης των ανέμων σταμάτησε η επιχείρηση ρυμούλκησης του πλοίου σε λιμάνι της Ιταλίας, ενώ όπως έγινε γνωστό από το αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας RCC ROMA το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Spirit of Piraeus», μαζί με τους 49 διασωθέντες επιβάτες του «Norman Atlantic» κατέπλευσε στο Μπάρι και όχι στο λιμάνι του Μπρίντιζι της Ιταλίας, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Στο πλοίο μεταξύ των 49 επιβαινόντων, είναι 27 Έλληνες.

Σε δηλώσεις του στον Βήμα 99,5 ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Μπάρι, Στέλιος Καμπανέλε, δήλωσε ότι όλοι οι επιβαίνοντες του «Spirit of Piraeus» είναι καλά στην υγεία τους.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν τρία ιταλικά ελικόπτερα, δύο ελληνικά Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης δύο C-130 έχουν προσγειωθεί στα αεροδρόμια του Λέτσε και του Μπάρι για να παραλάβουν Έλληνες διασωθέντες, ενώ η φρεγάτα Ναβαρίνο, που επίσης διαθέτει ένα ελικόπτερο, πλησιάζει στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, στο σημείο μεταβαίνει και το ρυμουλκό «Ιόνιο Πέλαγος», από την Πύλο, για συνδρομή στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ιταλικές αρχές μετέφεραν υγειονομικό προσωπικό επί του πλοίου, προκειμένου να παρέχουν βοήθεια στους υπόλοιπους επιβαίνοντες. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες, ενώ στους επιβαίνοντες δόθηκαν είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και κουβέρτες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ελικόπτερο Super Puma της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε επτά άτομα από το πλοίο, μεταξύ των οποίων τρεις Έλληνες, που μεταφέρθηκαν στο Λέτσε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το γκαράζ του πλοίου, όπου ξεκίνησε η φωτιά, ήταν υπερφορτωμένο, ενώ πολλά από τα οχήματα ήταν βυτιοφόρα που μετέφεραν ελαιόλαδο. Αυτό ενδεχομένως συνέβαλε στην επέκταση της φωτιάς.

Υπερφορτωμένο το «Norman Atlantic» με 222 οχήματα χωρίς κατάλληλη υποδομή
Σε δηλώσεις του στον Βήμα 99,5 ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας είπε ότι στη διάθεση των ιταλικών αρχών, που έχουν την ευθύνη της επιχείρησης διάσωσης, είναι άλλα πέντε ελικόπτερα, ενώ στο σημείο σπεύδει και η φρεγάτα Ναβαρίνο.

Ο υπουργός άφησε αιχμές για τον συντονισμό της επιχείρησης από τις ιταλικές αρχές, αναφέροντας πως εάν η διάσωση με ελικόπτερα είχε ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή, τότε η κατάσταση θα ήταν καλύτερη.

Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς ανέφερε ότι στην περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι, περίπου 7 μποφόρ, και η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 7 βαθμούς Κελσίου.
Την Κυριακή, λίγη ώρα μετά την εκδήλωση της φωτιάς, διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός 67χρονου Έλληνα, ο οποίος στην προσπάθειά του να κατέβει από το πλοίο τραυματίστηκε σοβαρά στη γλίστρα διάσωσης επιβατών. Στην ίδια γλίστρα βρίσκονταν και η γυναίκα του, η οποία διεσώθη και μεταφέρθηκε με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Μπρίντιζι της Ιταλίας.

Στη διάρκεια της νύχτας πλωτά μέσα επιχείρησαν να απομακρύνουν τους επιβάτες από το «Norman Atlantic», αλλά διέκοψαν την προσπάθεια τους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίστηκαν με εναέρια μέσα.

Μετά τα μεσάνυχτα προσγειώθηκε στο Λέτσε αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας για να μεταφέρει τους διασωθέντες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, Γιώργο Μάμαλο, οι Έλληνες που έχουν μεταφερθεί σε ιταλικά νοσοκομεία βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Επιπλέον, ο ίδιος μετέφερε πληροφορίες από το ιταλικό πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με τις οποίες δύο μέλη σωστικών συνεργείων βρίσκονται πάνω στο πλοίο.

Διαφωνία για τη ρυμούλκηση στο Πρίντεζι

Σε ό,τι αφορά τη ρυμούλκηση του πλοίου, μιλώντας στο Mega, o υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η τελική απόφαση ανήκει στους Ιταλούς, που διευθύνουν την επιχείρηση, αλλά η Αθήνα θεωρούσε ότι έπρεπε να ρυμουλκηθεί προς την Αλβανία που είναι πιο κοντά. Η διάσταση απόψεων σχετικά με τη ρυμούλκηση του πλοίου προκύπτει και από τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτισώτη.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Αλβανία, που μετέδωσε η ΝΕΡΙΤ, η λύση του Μπρίντιζι φαίνεται να προκρίνεται, καθώς αφενός το λιμάνι του Αυλώνα δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές, αφετέρου το λιμάνι του Δυρραχίου βρίσκεται σε σχεδόν ίση απόσταση από το Μπρίντιζι.

Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές στην Ήπειρο και στην Κέρκυρα προκειμένου να υποδεχτούν και να περιθάλψουν τους διασωθέντες του φλεγόμενου πλοίου. Τα Νοσοκομεία της Κέρκυρας, των Φιλιατών και των Ιωαννίνων είναι σε ετοιμότητα για την καλύτερη αντιμετώπιση όσων περιστατικών φτάσουν μετά την διάσωση των επιβατών.

Επίσης αναμένεται να φτάσουν στο νησί ο γγ Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας και ο Διοικητής του Κέντρου Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας για τον καλύτερο συντονισμό της γιγαντιαίας προσπάθειας.

twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr