stoTapsi

A+ A A-
Κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, δώρο στος χαμηλοσυνταξιούχους, όχι ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, επαναπροσλήψεις, τέλος στην τράπεζα θεμάτων, όχι αφοπλισμός της Αστυνομίας, ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών.
lafazanisΣτροφή σε σοσιαλιστικές πολιτικές, όπως ο δημόσιος έλεγχος των υποδομών και άμεση υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων που αποτελούσαν τη βασική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, μαρτυρούν οι πρώτες δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Με το καλημέρα, ο υπερυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, σηματοδοτώντας μια ξεκάθαρη στροφή στην οικονομική πολιτική των αποκρατικοποιήσεων. Οι εξαγγελίες ωστόσοτων νέων υπουργών δεν αφορούν μόνο στην οικονομία, αλλά και στην παιδεία, με το φλέγον ζήτημα της τράπεζας θεμάτων, στο μεταναστευτικό, με την ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών και στη δημόσια τάξη, με το επίμαχο ζήτημα περί αφοπλισμού των ένστολων, που «διευκρίνισε» ο Γιάννης Πανούσης.

Λαφαζάνης: «Σταματάμε άμεσα κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ»
Tη διακοπή κάθε ιδιωτικοποίησης στη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ προανήγγειλε μιλώντας στo Mega το πρωί ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Όπως διευκρίνισε η ΔΕΗ, θα επανέλθει στο δημόσιο ως δημόσια επιχείρηση που θα λειτουργεί προς όφελος της ανάπτυξης με κριτήρια αποκλειστικά παραγωγικά και περιβαλλοντικα. «Θα είναι μία καινούργια ΔΕΗ που θα βοηθήσει σημαντικά την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα σε παραγωγική ανασυγκρότηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης. Σε ερώτηση τι θα γίνει με τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας που είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2015, υπενθύμισε ότι πολλές άλλες ιδιωτικοποιήσεις έχουν ναυαγήσει και ότι στον προϋπολογισμό γράφονται διάφορα κονδύλια που τελικά δεν εισπράττονται. «Το θέμα δεν είναι πουλήσουμε τη ΔΕΗ για να βάλουμε κάτι στον προϋπολογισμό, γιατί αυτά τα έσοδα τα πληρώνουμε ακριβά» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και προανήγγειλε την άμεση έναρξη του προγράμματος για τη χορήγηση δωρεάν ρεύματος στους αναξιοπαθούντες. «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το ρεύμα πιο φθηνό για να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα και να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά» πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης σε άλλη συνέντευξη στον ΣΚΑΙ. Σε ερώτηση αν αυτές οι εξαγγελίες πρόκειται να προκαλέσουν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση λογοδοτεί μόνο στον ελληνικό λαό χάρη στους αγώνες και την ψήφο του οποίου εξελέγη.

Σκουρλέτης: Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
«Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ είναι μέσα στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης» τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Υπογράμμισε ότι στις άμεσες προτεραιότητές του είναι τα μέτρα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «Θα κινηθούμε στον αντίποδα των μνημονιακών επιταγών και κατευθύνσεων, γιατί αυτό είναι επιλογή του λαού» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σκουρλέτης.

Στρατούλης: Στοπ στις περικοπές των συντάξεων, δίνουμε δώρο στους συνταξιούχους
Άμεσα θα καταργηθούν όλοι οι νόμοι που μειώνουν τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, ενώ επανέρχεται το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους με σύνταξη εως 700 ευρώ όπως έκανε γνωστό σήμερα το πρωί σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Στρατούλης. «Θα ξεκινήσουμε με το κοινωνικό πακέτο, κυρίως για την ανθρωπιστική κρίση και κάποια πράγματα που αφορούν τον τομέα της Εργασίας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τουλάχιστον να σταματήσει η λεηλασία και να γίνει μια καινούργια αρχή» ανέφερε ο κ. Στρατούλης. Ο κ.Στρατούλης έκανε γνωστό ότι καταργούνται η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά ταμεία ώστε να σταματήσει η μείωση των επικουρικών συντάξεων. Επίσης καταργείται η ρήτρα θανάτου όπως είπε χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα θα στηριχτούν χρηματοδοτικά τα Ταμεία ώστε σταδιακά να είναι εφικτή η αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις. Για την 13 σύνταξη ανέφερε ότι θα αποκατασταθεί άμεσα αφού είναι έτοιμο το νομοσχέδιο. “Έχουμε κάνει τον σχεδιασμό μας και θα υλοποιήσουμε όλα όσα είπαμε προεκλογικά γιατί για αυτό μας ψήφισε ο ελληνικός λαός» είπε χαρακτηριστικά ο Στρατούλης Ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι το email Χαρδούβελη δεν ισχύει διότι δεν το αναγνωρίζει η νέα κυβέρνηση. Έτσι δεν θα θιχτούν όρια ηλικίας και θα προστατευτούν οι ασφαλισμένοι με βαρέα και οι γυναίκες με ανήλικο παιδί. Επίσης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των ΚΕΠΑ όπου ανέφερε ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Κατρούγκαλος: Ανάκληση απολύσεων από διαθεσιμότητα
Την ανάκληση των απολύσεων στο Δημόσιο που προήλθαν από το μέτρο της διαθεσιμότητας ή κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας προανήγγειλε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος. Μιλώντας στο Mega, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «έχουμε δεσμευτεί ότι όσες απολύσεις έγιναν αντισυνταγματικά -μέσα σ” αυτές και όσες έγιναν με το μέτρο της διαθεσιμότητας- θα ανακληθούν». Ανακαλούνται όλες οι απολύσεις που έγιναν βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως δεν αναγνωρίζονται από τη νέα κυβέρνηση οι ποσοτικοί στόχοι που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και της τρόικας. Πρόσθεσε πως για να γίνει αυτό δεν είναι απαραίτητη νέα νομοθετική ρύθμιση, αλλά υπουργική απόφαση, την οποία θα υπογράψει άμεσα. Όσο για το κόστος των επαναπρολήψεων απάντησε πως είναι κοστολογημένη και περιλαμβάνεται στα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη. Για την αξιολόγηση δήλωσε ότι θα προωθήσει ένα σύστημα τίμιο, όχι τιμωρητικό και εκδικητικό, και πρόσθεσε πως στόχος του είναι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο να κλείσουν όλες οι εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων, με σκοπό να εφαρμοστεί το υπάρχον νομικό πλαίσιο, το οποίο έκρινε επαρκές. Εξέφρασε την άποψη πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να συμμετέχουν στα πειθαρχικά συμβούλιο -κρίνοντας συναδέλφους τους- χωρίς ωστόσο να έχουν την πλειοψηφία στη ΛΉΨΗτης απόφασης. Για το ενιαίο μισθολόγιο το χαρακτήρισε απολύτως σωστό και δίκαιο και σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των αμοιβών στο Δημόσιο. Στόχος είναι -είπε- να ολοκληρωθεί ο μηδενισμός των ανισοτήτων μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Κουράκης: Τέλος στην Τράπεζα Θεμάτων, επιστρέφουν οι «αιώνιοι»
Σε σαρωτική σειρά αλλαγών που θα ισχύσουν από την εφετινή χρονιά προτίθεται να προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, οι μαθητές της Α” και της Β” Λυκείου θα δώσουν προαγωγικές εξετάσεις χωρίς την Τράπεζα Θεμάτων η οποία καταργείται, ενώ καταργούνται και οι εξετάσεις που θα προσμετρούν σε ποσοστό για την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση. Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας τόνισε ότι όλες οι δεσμεύσεις που έχει λάβει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρηθούν και πρόσθεσε ότι οι πόρτες του υπουργείου θα είναι ανοικτές σε όλους. «Επειδή έχουμε εκλεγεί, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα κάνουμε και όλα σωστά, χρειάζεται συλλογική δράση» δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως είπε ο κ. Κουράκης:
- Καταργείται από εφέτος η «Τράπεζα θεμάτων»
- Καταργούνται από εφέτος οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α” και την Β΄ Λυκείου
- Στην Γ” Λυκείου θα διευρυνθούν τα επιστημονικά πεδία, έτσι ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές στους υποψηφίους σε τμήματα που είναι κοντά στην περιοχή κατοικίας τους.
- Επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές και καταργείται ο νόμος που ορίζει την διαγραφή τους. Όσοι ενδιαφέρονται θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, χωρίς περιορισμό χρόνου
- Οι μετεγγραφές σε κάθε περίπτωση θα διευκολύνονται έτσι ώστε να μπορούν να σπουδάσουν πιο εύκολα οι νέοι και οι νέες
- Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας, επιστρέφουν στις θέσεις τους
- Επαναπροσλαμβάνονται αλλά από την επόμενη σχολική χρονιά όλοι οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης και ειδικά των Επαγγελματικών Λυκείων, που καταργήθηκαν οι ειδικότητες τους
- Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι σχολικοί φύλακες που απολύθηκαν
- Θα γίνει αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και θα γραφτούν νέα βιβλία στα σχολεία
- Θα καταργηθεί το ένα σύγγραμμα στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση με αξιόπιστο τρόπο στις «ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες».

Πανούσης: Δεν τίθεται θέμα αφοπλισμού της αστυνομίας
«Eίναι άλλο η αστυνόμευση ενός κοινωνικού κινήματος και άλλο η αστυνόμευση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης. Υπογράμμισε, επίσης, πως δεν πιστεύει «τα περί αφοπλισμού». Ο κ.Πανούσης σημείωσε ότι η φιλοσοφία του «δεν έχει να κάνει με το να μην έχει όπλο ο αστυνομικός, αλλά πρέπει να έχει εκπαιδευτεί για να ξέρει τι θα το κάνει αυτό το όπλο» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο αναπληρωτής υπουργός, σημείωσε ότι πρόκειται για την προσωπική και επιστημονική του άποψη και όχι για κάποια απόφαση.

Ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα
Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών». Τόνισε ότι πρέπει να γίνει αποκατάσταση όλων αυτών των παιδιών που δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα, «ακόμη και αυτών που δεν γεννήθηκαν, αλλά ήρθαν πολύ μικρά στην Ελλάδα, μεγάλωσαν εδώ. Πήγαν και τελείωσαν το σχολείο τους, εδώ».

Πηγή: news247
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr