stoTapsi

A+ A A-
tsiprasΑν εξαιρέσει κανείς τις αμετροεπείς δηλώσεις Υπουργών και βουλευτών που βούλιαξαν το Χρηματιστήριο, οι πρώτες εντυπώσεις από το νέο κυβερνητικό σχήμα και την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο δεν ήταν και τόσο αρνητικές. Χαμηλοί τόνοι, σαφείς στόχοι, μήνυμα ενότητας και συναινετική στάση προς τους εταίρους, ήταν τα κυρίαρχα
χαρακτηριστικά της πρωθυπουργικής ομιλίας.
Έμφαση στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στην πάταξη της διαφθοράς, στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επανεκκίνηση της οικονομίας, μήνυμα προς την Ε.Ε. ότι δεν θα επιδιωχθεί σύγκρουση αλλά και ότι δεν θα γίνουν συμβιβασμοί. Αυτά ως ξεκίνημα της νέας Κυβέρνησης κρίνονται ως θετικά εκ πρώτης όψεως αλλά η συνέχεια θα δείξει και ο δρόμος είναι μακρύς. Αναμένεται η συγκρότηση της Βουλής, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η έναρξη των διαβουλεύσεων με τους δανειστές και η λήψη των μέτρων για την ανακούφιση των μικρομεσαίων που επαγγέλθηκε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ, συζητείται αρνητικά που ο κ. Σαμαράς δεν πήγε να «παραδώσει» στον κ. Τσίπρα και η απουσία μέχρι στιγμής μιας έστω στοιχειώδους αυτοκριτικής για την τακτική που ακολούθησε και το μέγεθος της ήττας της Ν.Δ. Τα προβλήματα στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα οξυνθούν σε λίγο από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού διαρρέεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να προτείνει τον κ. Αβραμόπουλο. Τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς; Θα επιμείνει στο πρόσωπο του ετέρου αντιπροέδρου του κόμματος κ. Σταύρο Δήμα ή θα τον αποσύρει; Έτσι κι αλλιώς για νέο στραπάτσο θα πρόκειται και επιτάχυνση εσωκομματικών εξελίξεων.

ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ

twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr