stoTapsi

Anakiklosh-mathitriaΈνα δυνατό μήνυμα έστειλαν οι μαθητές των σχολείων του Δήμου Ιωαννιτών που βραβεύτηκαν έχοντας πρωτεύσει στο διαγωνισμό της «Μεγάλης Γιορτής Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης»: Ας κάνουμε την ανακύκλωση, την καθαριότητα, το σεβασμό στο αστικό και φυσικό περιβάλλον στάση ζωής, συνήθεια της καθημερινότητας μας. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί μας γεμίζετε χαρά και μας δίνεται μαθήματα» είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.
Η “Μεγάλη Γιορτή Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για τους μαθητές” του Δήμου Ιωαννιτών, που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια και τελεί υπό την Αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, έχει ένα στόχο. Αυτόν της ευαισθητοποίησης των μαθητών και κατ’ επέκταση όλων των πολιτών στην έννοια της ανακύκλωσης. Η σημερινή εκδήλωση βράβευσης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, εξελίχθηκε σε μια εξαιρετική συζήτηση μεταξύ των μαθητών, των εκπαιδευτικών τους και του Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα και των Αντιδημάρχων Παιδείας, Παντελή Κολόκα και Καθαριότητας, Δημήτρη Κατηρτσίδη. Οι απόψεις που κατατέθηκαν, ο προβληματισμός και οι προτάσεις που διατυπώθηκαν, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι ο στόχος επετεύχθη!
Τα σχολικά τμήματα του ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ που ανακύκλωσαν τις περισσότερες συσκευασίες και κέρδισαν τα έπαθλα του μεγάλου διαγωνισμού, έστειλαν πολλαπλά μηνύματα.
Πρώτο όχι μόνο στα Γιάννενα αλλά σε όλη την Ελλάδα, ανακηρύχτηκε το τμήμα Β1 του 10ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, ανακυκλώνοντας 184.985 συσκευασίες κι αυτό σημαίνει πως ο κάθε μαθητής κέρδισε εκτός από ένα tablet κι ένα πενθήμερο ταξίδι στη Ρόδο.
Μάλιστα το «κέρδος» της δράσης των παιδιών ήταν τριπλό και σε πρακτικό επίπεδο: Εκτός από την «ανακούφιση» του περιβάλλοντος από ανακύκλωση χιλιάδων συσκευασιών, όλες οι συσκευασίες του 10ΟΥ Γυμνασίου ανακυκλώθηκαν στον οικίσκο που έχει τοποθετήσει το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Συσκευασιών στο Γηροκομείο κι αυτό «μεταφράζετε» σε χρηματική ενίσχυση του Γηροκομείου, ενώ τα καπάκια των μπουκαλιών συγκεντρώθηκαν για να «εξαργυρωθούν» σε αναπηρικά αμαξίδια για τα παιδιά της «ΜΕΡΙΜΝΑ».
Δεύτερο ανακηρύχτηκε το τμήμα Β4 του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας ανακυκλώνοντας 71.168 συσκευασίες. Οι μαθητές πήραν την συγκινητική απόφαση να χαρίσουν τα έπαθλα τους – ένα MP4 για κάθε μαθητή – στα παιδιά του γυμνασίου στο Ντουραχάνι. Ο Δήμαρχος πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει από το Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης να επιβραβευθεί η κίνηση των παιδιών με την αποστολή επιπλέον δώρων, η ανταπόκριση ήταν άμεση κι έτσι και οι μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας θα πάρουν και οι ίδιοι τη Δευτέρα το δώρο τους.
Τρίτο ανακηρύχτηκε το τμήμα Β2 του Γυμνασίου Κατσικά ανακυκλώνοντας 67.816 συσκευασίες και το έπαθλο ήταν ένα MP3 για κάθε μαθητή.

«Συμμαχία» Δήμου-μαθητών για μια καθαρή πόλη
Στη νέα γενιά φαίνεται πως ο Δήμος Ιωαννιτών βρήκε τους πιο πρόθυμους «συμμάχους» στην «εκστρατεία» για μια καθαρή πόλη. Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας άνοιξε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τους μαθητές. Ο κ. Μπέγκας απευθυνόμενος στους μαθητές είπε πως έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό, από την προηγούμενη θητεία του ως Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, όταν και ξεκίνησε η προσπάθεια να μπει η ανακύκλωση στο Δήμο Ιωαννιτών με το σύστημα των μπλέ κάδων και την Ανταποδοτική Ανακύκλωση. «Η προσπάθεια συνεχίζεται με θέρμη από το Δήμο Ιωαννιτών, όμως η προσπάθεια του Δήμου και μάλιστα σε πολύ δύσκολους καιρούς με μειωμένους πόρους και προσωπικό, δεν μπορεί να έχει το αποτέλεσμα που θέλουμε, αν δεν βοηθήσουν και οι πολίτες», όπως υπογράμμισε.
Μίλησε για τις διάφορες μορφές ρύπανσης που υποβαθμίζουν τη ποιότητα ζωής, τα συνθήματα που κάποιοι γράφουν σε τοίχους και μνημεία, τα σκουπίδια που εγκαταλείπονται έξω από τους κάδους, την αφισοκόλληση κ.αλ. «Θέλουμε την πόλη μας καθαρή, ζωγραφισμένη κι όχι μουτζουρωμένη. Εμείς ως Δήμος θα κλιμακώνουμε συνεχώς τις προσπάθειες μας αλλά πρέπει και οι πολίτες να βοηθήσουν. Πρέπει να βοηθήσουν και οι φορείς αστυνόμευσης γιατί δεν μπορούμε μόνοι μας να καταστείλουμε παραβατικές συμπεριφορές», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.
«Η νέα γενιά, η δική σας γενιά, μπορεί να αλλάξει τις κακές συνήθειες του παρελθόντος», πρόσθεσε στο ίδιο μήκος κύματος ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Παντελής Κολόκας, ενώ ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Δημήτρης Κατηρτσίδης μίλησε για τους σχεδιασμούς του Δήμου στον τομέα της ανακύκλωσης, για να προσθέσει από την πλευρά του πως «κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να πετύχει τα αποτελέσματα που στοχεύει, αν εμείς ως πολίτες δεν αναλάβουμε τις ευθύνες μας».
Εκ μέρους των μαθητών μίλησε η Δάφνη Τσιακίρη, μαθήτρια του 10ου Γυμνασίου και με μία φράση τα είπε όλα: «η ομαδική μας προσπάθεια δεν είχε κίνητρο κάποιο βραβείο, αλλά την ευαισθητοποίηση των Γιαννιωτών για να ζήσουμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον».
Ο κ. Γιάννης Καμπέρης, Διευθυντής του ίδιου σχολείου το οποίο πρώτευσε πανελλαδικά, υπογράμμισε πως «το μήνυμα που θέλαμε να στείλουμε είναι πως η ανακύκλωση δεν είναι τάση της στιγμής αλλά στάση ζωής και υποχρέωση όλων μας. Ένα μεγάλο μπράβο στους μαθητές και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που ενημερώνουν σωστά για τέτοια θέματα».
Η κ. Κων/να Μαλάμου εκπαιδευτικός του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας είπε πως «νιώσαμε μεγάλη ικανοποίηση γιατί τα παιδιά έδρασαν αυτοβούλως και μόνα τους πήραν την πρωτοβουλία να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό».
Τέλος σημαντική ήταν η παρέμβαση της κ Ευγενίας Νούλη (γονέας μαθητού) που επεσήμανε ότι μέσα από τη δράση των παιδιών υπήρξε η διαπίστωση ότι επιχειρήσεις εστίασης, όπως καφετέριες που έχουν μεγάλο όγκο ανακυκλώσιμων, δεν κάνουν ανακύκλωση και πρότεινε δράσεις παρακίνησης του Δήμου ειδικά σε αυτή την επαγγελματική ομάδα.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version