stoTapsi

Simparastatis του Δημότη-IoanninaΞεκίνησε τη λειτουργία του ο πρώτος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Ιωαννιτών. «Ένας σημαντικός θεσμός Δημοκρατίας της Αυτοδιοίκησης», όπως τον χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ευχόμενος «να ριζώσει στο Δήμο μας», ενώ ο πρώτος «Συμπαραστάτης», Χρήστος Πάνος, χαρακτήρισε «δείγμα πολιτικού πολιτισμού και ευρωπαϊκής νοοτροπίας» τη συναίνεση που επέδειξε το Δημοτικό Συμβούλιο καθιστώντας εφικτή τη λειτουργία του θεσμού.
Δήμαρχος και Συμπαραστάτης, με κοινές τους δηλώσεις «καλωσόρισαν» την «παρθενική» λειτουργία ενός θεσμού που αποστολή του είναι η διαμεσολαβητική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν άμεσα θιγόμενοι πολίτες και επιχειρήσεις από κακοδιοίκηση των υπηρεσιών, των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων του Δήμου Ιωαννιτών.
«Είναι ένας θεσμός που θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο», είπε ο Δήμαρχος, αποδίδοντας στις φοβίες των δημοτικών αρχών και στην έλλειψη συνεννόηση μεταξύ των παρατάξεων, το γεγονός ότι λίγοι δήμοι στην χώρα τον έχουν υλοποιήσει.
Ο κ. Μπέγκας υποστήριξε πως «ήταν πολιτική επιλογή της σημερινής Δημοτικής Αρχής να δρομολογήσει την εφαρμογή του θεσμού, γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να κάνει πιο αξιόπιστη τη σχέση του πολίτη με το Δήμο» και παράλληλα «ήταν δείγμα πολιτικής ωριμότητας του Δημοτικού Συμβουλίου η συναίνεση που υπήρξε για την εκλογή του Συμπαραστάτη».
Ο Δήμαρχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λειτουργία του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης «θα λειτουργήσει σε όφελος των δημοτών μας αλλά και σε όφελος του Δήμου γιατί θα βοηθάει και εμάς να εντοπίζουμε προβλήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία των υπηρεσιών και να τα επιλύουμε», επισημαίνοντας ότι ο ρόλος του Συμπαραστάτη δεν είναι συγκρουσιακός αλλά διαμεσολαβητικός, αφού δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του Δήμου, και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα.
Ο Δήμαρχος κατέληξε ευχόμενος αφενός «καλή θητεία και καλή δουλειά» στον κ. Χρήστο Πάνο και αφετέρου «να ριζώσει ο θεσμός στο Δήμο Ιωαννιτών».
Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Πάνος, ευχαρίστησε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο που έδωσαν τη δυνατότητα της λειτουργίας του θεσμού στο Δήμο και σημείωσε ότι «έχουμε όλα τα εφόδια για να ξεκινήσουμε σωστά τη λειτουργία του ο θεσμός. Ήδη τις πρώτες δύο μέρες λειτουργία του τα δείγματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς αρκετοί πολίτες απευθύνθηκαν στο γραφείο».
Ο κ. Πάνος υπενθύμισε πως – όπως προβλέπει ο νόμος - το τέλος της χρονιάς το γραφείο του «Συμπαραστάτη» είναι υποχρεωμένο να παρουσιάσει τον απολογισμό του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ χαρακτήρισε επίσης σημαντική μια ακόμη πρόβλεψη του νόμου, τη διατύπωση εισηγήσεων προς το Δήμο για τη βελτίωση των δημοτικών του υπηρεσιών.
«Ο νόμος δίνει αρκετές δυνατότητες και πολλά περιθώρια για ενέργειες σε πολλά επίπεδα. Είναι πολλά αυτά που μπορούνε να γίνουνε, θα τα δούμε και στην πράξη, θα τα «ανακαλύψουμε» και θα τα προτείνουμε στη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο. Είμαι αρκετά αισιόδοξος για την έκβαση του γραφείου μας και νομίζω ότι θα στεριώσει στο Δήμο Ιωαννιτών και θα προχωρήσει», τόνισε ο πρώτος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης.
Σημείωσε πως σε αυτές τις πρώτες μέρες λειτουργίας του γραφείου θα επιδιώξει μια γνωριμία με τις δομές του Δήμου και τους ανθρώπους που τις υπηρετούν και κατέληξε: «Θα είμαστε σε επαφή με τη Δημοτική Αρχή και όλες τις δημοτικές δομές. Την κουλτούρα της συνεννόησης, της διαμεσολάβησης, της εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα την φτιάχνουμε μόνοι μας, δεν έρχεται από το πουθενά».

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version