stoTapsi

A+ A A-
Giannena Tora 2017Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 8 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Du Lac, ανοιχτή εκδήλωση της Δημοτικής Παράταξης «Γιάννενα Τώρα» με θέμα «Ποιο μέλλον θέλουμε για το Δήμο μας». Παρευρέθησαν η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τ. Καλογιάννη, ο Αντιδήμαρχος κ. Θ. Μανταλόβας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γ. Παπαδιώτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Παράταξης «Γιάννενα – Πολίτες για την Ανατροπή» κ.κ. Β. Καραμπίνας και Δ. Παππάς, ο Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΗ κ. Α. Λάμπρου και πλήθος δημοτών.
Με την έναρξη της εκδήλωσης ο Συντονιστής της Γραμματείας της Παράταξης «Γιάννενα Τώρα» κ. Βασίλης Σταμάτης καλωσόρισε τους επισήμους και κάλεσε το κοινό μετά το πέρας των ομιλιών να υποβάλει και τις δικές του προτάσεις.
Στην πρώτη ομιλία, ο εκπρόσωπος τύπου της Παράταξης κ. Τριαντάφυλλος Μιχαηλίδης, Χωροτάκτης – Πολεοδόμος Μηχανικός πρότεινε το όραμα για το Δήμο μας να στηρίζεται στην ανάδειξη της πόλης ως αιχμή μιας ευρύτερης περιοχής. Επεσήμανε ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η ολοκλήρωση των διεθνών αξόνων που διέρχονται από την περιοχή και η ρύθμιση του αστικού και περιαστικού χώρου στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων αλλά και σε περιοχές που πρόκειται να δεχτούν μεγάλες πιέσεις και αλλαγές χρήσεων γης, όπως ο παράκτιος χώρος και η τομή της Εγνατίας με την Ιόνια Οδό. Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση της σιδηροδρομικής Εγνατίας και η προσοχή του Δήμου να είναι στραμμένη στις διεθνείς επενδύσεις και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Τα Γιάννενα δεν είναι πια απομονωμένα και θα χρειαστεί να ενταχθούν αποφασιστικά στον νέο οικονομικό χώρο, στηριζόμενα στα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα στο χώρο της υγείας και της φαρμακευτικής, τον πολιτιστικό τον τουρισμό και τις τέχνες, καθώς, επίσης, και τις μεταφορές. Από τη σκοπιά της πολεοδομίας, είναι σκόπιμο να φαίνεται μια στενή σχέση πόλης και λίμνης, ενώ όπου υπάρχουν περιοχές έτοιμες προς πολεοδόμηση, θα πρέπει να γίνουν σχετικές επεκτάσεις.
Στη δεύτερη ομιλία, ο κ. Κώστας Κυριαζής, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Δημοτικός Σύμβουλος, παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες προτάσεις:
Γραμμή παραλιμνίου Τραμ Ελαφριάς Τροχιάς που θα βοηθήσει σε καθαρότερο λεκανοπέδιο, με λιγότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Σύνδεση της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού με την Λεωφόρο Νιάρχου, βασισμένη σε παλιότερη μελέτη της Εγνατίας, αλλά και δημιουργία κόμβου στο παλιό λατομείο Κατσικά και σύνδεση του με τον κόμβο στο Πανηπειρωτικό Στάδιο στην Ανατολή.
Οριστική μελέτη της επέκτασης της οδού Κενάν Μεσσαρέ με τελική έξοδο στην Παράκαμψη της πόλης όπως προβλέπεται από το σχέδιο πόλης.
Δημιουργία πέντε περιφερειακών πάρκινγκ της πόλης (ΚΕΚΩΠ, Μάτσικα, επέκταση υπάρχοντος στα Σφαγεία, τέλος Βογιάννου και παλιό Πανεπιστήμιο στην Δόμπολη) ενώ προτάθηκε η δημιουργία δικτύου mini-bus και ποδηλατοδρόμου στο παραλίμνιο μέτωπο για εφαρμογή στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που θα εκπονήσει ο Δήμος στο άμεσο μέλλον.
Δημιουργία τριών σηράγγων έτσι ώστε να εκτονωθεί η κίνηση της πόλης προς την παράκαμψη (μια στους Αγίους Αποστόλους, μια στην Αγία Τριάδα και μία στην πλατεία Ομήρου).
Χωροθέτηση γηπέδου για τον ΠΑΣ Γιάννινα στο Πανηπειρωτικό Στάδιο στην Ανατολή, σε θέση που δεν εμπλέκεται με τις άλλες αθλητικές δραστηριότητες του χώρου.
Σε άμεση εφαρμογή και σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις παρουσιάστηκαν προτάσεις που θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή και στα Γιάννενα. Προτάθηκε η δημιουργία σιντριβανιού μέσα στην λίμνη, που μπροστά θα έχει τοποθετηθεί μόνιμο stand με λογότυπο της πόλης των Ιωαννίνων, κάτι αντίστοιχο με αυτό του Άμστερνταμ, για προσέλκυση τουριστών.
Επαναλήφθηκε η πρόταση που είχε γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο εδώ και τρεις μήνες, για άμεση πεζοδρόμηση της Ακτής Μιαούλη σαν περιπατητική διαδρομή των Γιαννιωτών, με απώτερο σκοπό την κατασκευή παραλίας σαν την Βαρκελώνη ή την Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα με τον καθαρισμό της λίμνης, δημιουργία χώρου όπου οι Γιαννιώτες θα κολυμπούν.
Τέλος, έχοντας σαν παράδειγμα τη Λίμνη Αννεσύ στη Γαλλία, που είναι ανάλογη με τη λίμνη Παμβώτιδα, παρουσιάστηκαν αφενός ήπιες χρήσεις-δράσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, όπως η χρήση θαλάσσιων ποδηλάτων, αναψυχής κλπ. αφετέρου το παράδειγμα καθαρισμού της λίμνης που είχε τα ίδια προβλήματα με την Παμβώτιδα.
Μετά το πέρας των ομιλιών, έγιναν παρεμβάσεις από επιστήμονες και δημότες της πόλης σχετικά με τα ζητήματα που πρέπει να προσεχτούν για μια βιώσιμη πόλη. Κλείνοντας τις εργασίες, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Άρης Μπαρτζώκας τόνισε ότι τα προβλήματα είναι κοινά για όλους τους Γιαννιώτες και ότι τα «Γιάννενα Τώρα» είναι μια Παράταξη που προτείνει διαρκώς λύσεις και δε περιχαρακώνεται σε μια στείρα αντιπολίτευση.
Η Δημοτική Παράταξη «Γιάννενα Τώρα» ευχαριστεί όλους τους επίσημους και τους δημότες που ήταν παρόντες και υπόσχεται να συνεχίσει να δραστηριοποιείται για μια καλύτερη πόλη.
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr