stoTapsi

Ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης «Γιάννενα Τώρα»
giannena twra logoΔιεξήχθη επιτέλους, μετά από σχεδόν τρία χρόνια, μια εκτενής συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ) κι αυτό όχι διότι το απεφάσισε η Δημοτική Αρχή αλλά διότι της το επέβαλαν οι Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον κανονισμό.
Από όλα όσα θίξαμε στην τετράωρη συζήτηση, επιλέγουμε να ενημερώσουμε τους Δημότες για τρία σημαντικά ερωτήματά μας τα οποία έμειναν αναπάντητα.
α) Στον ισολογισμό του Δήμου Ιωαννιτών εμφανίζεται ότι ο Δήμος έχει διαθέσει στην ΔΕΥΑΙ το ποσό των 27,7 εκατομμύρια ευρώ σαν συμμετοχή ενώ το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΥΑΙ είναι 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Προκύπτει δηλαδή μια διαφορά 23,2 εκατομμυρίων ευρώ για τα οποία κανείς δεν ξέρει ή δεν θέλει να μας απαντήσει, που πήγαν. Ένα τέτοιο τεράστιο ποσό είναι δυνατόν να απλώς να αγνοείται;
β) Μετά από πολλά αιτήματα Δημοτών, προτάθηκε πρόσφατα από τον Συμπαραστάτη του Δημότη, κ. Χρήστο Πάνο, σε περιπτώσεις που ενοικιαστές δεν πληρώνουν το λογαριασμό του νερού, να μην χρεώνονται την οφειλή οι ιδιοκτήτες, αλλά να χρεώνεται ο ΑΦΜ του ενοικιαστή, όπως γίνεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Την πρόταση αυτή είχε καταθέσει και η Παράταξή μας προ εξαμήνου. Ούτε τότε ούτε τώρα πήραμε σαφή απάντηση για το τι προτίθεται να πράξει η ΔΕΥΑΙ.
γ) Το τρίτο και μεγαλύτερο ερώτημα μας που δυστυχώς έμεινε αναπάντητο είναι αν υπάρχει ένα σχέδιο για την Υπηρεσία, αν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός, αν υπάρχει πλάνο βιωσιμότητας. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε ακόμα μια φορά όταν ακούσαμε τον Δήμαρχο να λέει ότι το καράβι πάει στα βράχια, ότι δυστυχώς οι παθογένειες των ΔΕΥΑ είναι πανελλήνιο φαινόμενο, ότι φταίει το παρελθόν και η αξιωματική αντιπολίτευση, και ότι κάνουμε αγωνιώδεις προσπάθειες απλά να συντηρήσουμε τις υπάρχουσες συνθήκες.
Η ΔΕΥΑΙ το 2016 πραγματοποίησε έργα 1,3 εκατομ. ευρώ, ενώ προγραμμάτιζε έργα 19,3 εκατομ. ευρώ! Ανυπαρξία πραγματική. Δυο έργα μόνο της τάξης των 500.000 ευρώ έκαστο, ενώ στο ένα από αυτά ο εργολάβος έκανε πρόσφατα στάση εργασιών γιατί δεν πληρώνεται και γιατί η μελέτη έχει λάθη. Αναρωτιούνται οι δημότες τι κάνει ολόκληρη υπηρεσία. «Τις πταίει» άραγε;
Η Δημοτική αρχή χτες παραδέχτηκε ότι τα δυο μεγάλα έργα που ήταν ενταγμένα στο ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (Ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας δηλαδή η αποχέτευση Κάτω Μαρμάρων, Σταυρακίου, Ολυμπιάδας, Νέας Ζωής κλπ, και Επέκταση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών) έμειναν χωρίς χρηματοδότηση , αφού το πρόγραμμα τελείωσε.
Χάθηκαν 48 εκατομμύρια ευρώ από την Πόλη!
Μάλιστα ο κος Μανταλόβας παρακαλούσε τον κο Νάτση, ως εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, να χρηματοδοτήσει τα έργα. Και ο κος Νάτσης …χαμογελούσε.
Η ένταξη του δευτέρου έργου, δηλ. της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, σαν συνεχιζόμενο έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του ΥΠΕΚΑ αν ισχύει, ουδόλως μας ενθουσιάζει, αν θυμηθούμε ότι με χρηματοδότηση του ΠΔΕ εκτελείται ή μάλλον δεν εκτελείται λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, το έργο του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, εδώ και 12 χρόνια. Πόσο μάλιστα αν αναλογιστούμε ότι το ΠΔΕ της χώρας φέτος είναι μόνο 199 εκατομμύρια ευρώ. Θα πάρουμε εμείς σαν περιοχή την μερίδα του λέοντος;
Η Δημοτική αρχή ζήτησε να βοηθήσουμε όλοι μαζί για να επανεξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των δυο έργων, που η ίδια, με τις ενέργειες της και τις καθυστερήσεις της, κατάφερε να μην χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.
Η Παράταξή μας ήταν η μόνη η οποία υπέβαλε πλήθος ρεαλιστικών προτάσεων με στόχο τόσο την εξυγίανση της επιχείρησης, την αποδοτική λειτουργία της αλλά και την οικονομική ανακούφιση των δημοτών. Φοβούμαστε όμως ότι όπως λέει κι ο λαός «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα»!

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version