stoTapsi

A+ A A-
Ακολουθεί το δελτίο τύπου
logo iwannina«Είμαστε ένας από τους ελάχιστους Δήμους που πατάμε γερά στα πόδια μας και έχουμε παλέψει σκληρά για να εξασφαλίσουμε την οικονομική μας βιωσιμότητα. Εκεί που άλλοι Δήμοι καταρρέουν, εμείς επιστρέφουμε μεθοδικά και προγραμματισμένα στους πολίτες τους καρπούς αυτής της προσπάθειας στην οποία μπροστάρηδες είναι αυτοί οι ίδιοι», ήταν η χαρακτηριστική φράση με την οποία έκλεισε την εισήγηση του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας.
Ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2018 ανέρχεται στο ποσό των 126.442.000 ευρώ.
Όπως τόνισε στην παρέμβαση του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας: «Κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το σήμερα με ότι ίσχυε πριν δέκα χρόνια.
Οι μοχλοί ανάπτυξης είναι πολύ διαφορετικοί απ’ αυτούς που γνωρίζαμε. Τα έργα που κάνουμε είναι έργα ουσίας και υποδομών με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Ακούμε συνεχώς την αξιωμαική αντιπολίτευση να μιλά για τα ‘’μεγάλα έργα’’ αλλά αλήθεια ποια είναι αυτά;
Εμείς θέλουμε οι παρεμβάσεις μας να έχουν αναπτυξιακά χαρακτηριστικά από τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες.
Η καθημερινότητα που παραλάβαμε ήταν ρημαγμένη από την κακή ποιότητα των έργων που έγιναν.
Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό συνεχίζουμε και το 2018 με αξιοπρέπεια να καταρτίζουμε έναν προϋπολογισμό υγείας ο οποίος αποτελεί μέρος ενός σχεδιασμού πενταετίας.
Κι όλα αυτά όταν άλλοι δήμοι στην Ελλάδα, και το ακούσατε στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ που έγινε στα Γιάννενα, δεινοπαθούν εξαιτίας και της σκληρής επίθεσης που έχει δεχτεί συνολικά η αυτοδιοίκηση από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια».
Ο Δήμος Ιωαννιτών εξακολουθεί να κουβαλάει κάθε χρόνο το «φορτίο» από την κακοδιαχείριση της εποχής που η σημερινή μείζονα αντιπολίτευση ήταν στο «τιμόνι» του Δήμου.
«Πληρώνουμε κάθε χρόνο παλιές οφειλές που αφορούν δάνεια, ρυμοτομίες, τόκους, κατάλοιπα ενός παρελθόντος και μιας οικονομικής διαχείρισης που υποθήκευσε το μέλλον του Δήμου και συνεχίζει να απομυζά πολύτιμους πόρους από τους Γιαννιώτες. Χρήματα, που αν είχαμε στη διάθεση μας θα μπορούσαμε να αλλάξουμε ριζικά προς το καλύτερο τη ζωή των συμπολιτών μας», όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, δίνοντας τα οικονομικά στοιχεία.
Σωρευτικά, την τριετία 2015-2017 ο Δήμος αποπλήρωσε 15,4 εκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες που απορρέουν από τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις για το ΙΚΑ της ΑΔΕΙ, το φόρο εισοδήματος, δάνεια του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ αλλά και τόκους υπερημερίας.
Παρ’ όλη τη μεγάλη οικονομική αφαίμαξη που υφίσταται κάθε χρόνο εξαιτίας των περικοπών, της υπερφορολόγησης και των βαρών του παρελθόντος, ο Δήμος Ιωαννιτών μπορεί και εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τα Νομικά του Πρόσωπα για να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό τους έργο, εξοφλεί τους προμηθευτές του έγκαιρα, καλύπτει τις λειτουργικές του δαπάνες και χρηματοδοτεί έργα και δράσεις από ίδιους πόρους.
Την ίδια ώρα – όπως είπε ο κ. Γιωτίτσας – «αργά αλλά σταθερά, έχουμε «χτίσει» ένα σημαντικό αποθεματικό που μας επιτρέπει αφενός να απορροφούμε περικοπές κρατικών πόρων και υπερφορολόγηση, αφετέρου να χρηματοδοτούμε άμεσα και γρήγορα απρόβλεπτες δαπάνες που μπορεί να προκύψουν».

Οι βασικοί πυλώνες
Σε ότι αφορά τους βασικούς πυλώνες του προϋπολογισμού για το 2018 ο κ. Γιωτίτσας ανέφερε πως αποτελούν μέρος ενός συνολικού στρατηγικού οράματος της Δημοτικής Αρχής για την πόλη που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και υλοποίηση και βασίζεται πάνω στην καθημερινότητα, την κοινωνική πολιτική, την ανάπτυξη, και τον πολιτισμό – αθλητισμό.
«Την τελευταία τριετία κάναμε πολλά και, κυρίως, βάλαμε τις βάσεις ώστε στο τέλος αυτής της θητείας να μπορούμε να ολοκληρώσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών που σχεδιάσαμε. Το 2018, έχοντας πλέον σταθεί γερά στα πόδια μας, φιλοδοξούμε να θερίσουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιωτίτσας, αναπτύσσοντας στη συνέχεια τις παρεμβάσεις ανά τομέα:

Όσον αφορά την καθημερινότητα,
• Καταρτίθηκε ένα ολοκληρωμένο τεχνικό πρόγραμμα από εξασφαλισμένες πιστώσεις μέχρι το τελευταίο ευρώ (ΣΑΤΑ, Εισφορά, Ανταποδοτικά, ΣΑΕ, ΕΣΠΑ) τόσο με συνεχιζόμενα και μεταφερόμενα έργα, όσο και με νέα έργα που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα στο σύνολο του Δήμου και βελτιώνουν ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών.
• Ενισχύονται σημαντικά οι υπηρεσίες αιχμής (καθαριότητα, εργοτάξιο, πράσινο).
• Προχωρά η πρόσληψη 47 νέων εργαζομένων στην καθαριότητα από τα δημοτικά τέλη ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες.
• Δεσμεύονται σημαντικές πιστώσεις για τις προμήθειες του εργοταξίου που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων σε ολόκληρο το Δήμο.
• Συνεχίζεται η χρηματοδότηση με μεγάλα ποσά όλων των αναγκαίων δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.
• Αυξάνονται σημαντικά οι πιστώσεις της υπηρεσίας πρασίνου για εξωτερικές εργολαβίες.
• Ολοκληρώνεται η προμήθεια νέων οχημάτων (γκρέιντερ, καλαθοφόρο, οδοστρωτήρας, JCB, σάρωθρο, αλατοδιανομέας) και σε συνδυασμό με τις προσλήψεις οδηγών θα υπάρχει η δυνατότητα γρηγορότερης και πιο ολοκληρωμένης παρέμβασης εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.
Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, όπου η Δημοτική Αρχή έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα,
• Ενισχύεται η χρηματοδότηση του ΟΚΠΑΠΑ κατά 250.000 ευρώ ώστε να μπορεί να συνεχίσει τις υπάρχουσες δομές του και να λειτουργήσει τα 2 νέα ΚΔΑΠ για ΑΜΕΑ, καθώς και ένα νέο ΚΑΠΗ στο Σταυράκι.
• Διατηρούνται οι γενναίες απαλλαγές από τα δημοτικά τέλη για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες
• Συνεχίζεται η επιδότηση του εισιτηρίου του Αστικού ΚΤΕΛ και εκπονείται τη νέα μελέτη για την ανανέωση της σύμβασης με την εταιρεία, ώστε οι κάτοικοι των χωριών να απολαμβάνουν το μειωμένο κόμιστρο.

Στον αθλητισμό – πολιτισμό,
• Αυξάνεται η χρηματοδότηση στο Πνευματικό Κέντρο κατά 100.000 ευρώ, ώστε σε συνδυασμό με την επιπλέον επιχορήγηση των 200.000 ευρώ στο τέλος της φετινής χρονιάς να ολοκληρώσει τις επισκευές στα κτίρια που στεγάζονται οι δομές του και να υλοποιήσει ένα πλήρες πολιτιστικό πρόγραμμα με μια πληθώρα εκδηλώσεων.
• Χρηματοδοτείται με επιπλέον κονδύλια το ΔΗΠΕΘΙ, το οποίο έχει καταστεί πρότυπο σε ολόκληρη την Ελλάδα με πλήθος συνεργασιών και αποκορύφωμα το φεστιβάλ αρχαίου Δράματος.
• Γίνεται επένδυση στις αθλητικές υποδομές με την ολοκλήρωση των αθλητικών κέντρων Καλούτσιανης και Κιάφας, την αναβάθμιση των αποδυτηρίων στο αθλητικό κέντρο Κατσικάς και τη συμβασιοποίηση των νέων γηπέδων έναντι της ΕΠΣΗΠ, της Πλατανιάς, του αθλητικού κέντρου στο Δροσοχώρι και τον νέο αθλητικό χώρο στα Ζευγάρια.
• Υπάρχει για πρώτη φορά πρόβλεψη για επιχορήγηση στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία με 70.000 ευρώ για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους καθώς οι κρατικές επιχορηγήσεις και οι ιδιωτικές χορηγίες έχουν συρρικνωθεί.
• Επιδοτούνται οι πολιτιστικοί σύλλογοι με 50.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσουν εκδηλώσεις που αναδεικνύουν και αναβαθμίζουν τις γειτονιές της πόλης μας, κάνοντας συμμέτοχους τους κατοίκους τους.

Αναπτυξιακές παρεμβάσεις
• Μείωση των δημοτικών τελών κατά 20% στις επιχειρήσεις του παλιού Καποδιστριακού Δήμου, εντάσσοντας το μέτρο αυτό σε ένα συνολικό σχέδιο για την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, η εκπόνηση του οποίου ολοκληρώνεται άμεσα.
• Συνέχιση της τουριστικής προβολής της πόλης, μια από τις κορυφαίες στρατηγικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής, η οποία έχει ήδη αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, μέσω της αναβάθμισης του τουριστικού Portal, την προβολή του τουριστικού μας προϊόντος, την προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη συμμετοχή του Δήμου μέσω στοχευμένων road shows σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού με το ποσό των 68.000 ευρώ.
• Συμβασιοποίηση της μελέτης για τη πράξη εφαρμογής Δροσιάς – Πεντέλης, ένα έργο που θα δώσει τεράστια ώθηση σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης.
• Πλήρης μηχανοργάνωση του Δήμου.
• Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου με μια σειρά δράσεων.

«Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλά λόγια. Αποτυπώνονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού που σας καταθέτω και έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αλλά και στρατηγικό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για να υλοποιηθούν. Η συνέπεια λόγων και έργων είναι αδιαπραγμάτευτη. Είμαστε, ακόμη, έτοιμοι να ακούσουμε τις απόψεις όλων όσων τις ζωές επηρεάζει η πολιτική μιας Δημοτικής Αρχής όπως αυτή αποτυπώνεται σε έναν προϋπολογισμό. Αγωνιούμε το ίδιο με όλους τους συνδημότες μας για τον τόπο και δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο ούτε της κοινωνικής ευαισθησίας αλλά ούτε της απόλυτης γνώσης. Για τους λόγους αυτούς, σας καλώ να υπερψηφίστε τον προϋπολογισμό του 2017», κατέληξε ο κ. Γιωτίτσας.
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr