stoTapsi

gkontas nikos anakoinosi 2018Ο πρώτος λόγος για το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας πρέπει να δοθεί στον Δήμο Ιωαννιτών και όχι να σχεδιάζεται σε γραφεία των Αθηνών. Αυτό τονίστηκε κατά κόρον στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο ως μοναδικό θέμα συζήτησης είχε το νέο Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης.
Στην συζήτηση παραβρέθηκαν κάτοικοι των παραλιμνίων περιοχών, οι οποίοι κατέθεσαν τις ενστάσεις τους για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο τους ταλανίζει εδώ και πολλές δεκαετίες, αφού βλέπουν να απαξιώνονται και να καταστρέφονται οι περιουσίες τους. Σχετική είναι η εισήγηση του επικεφαλής της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ και πρώην δήμαρχου κ. Ν. Γκόντας.

«Κύριοι Συνάδελφοι,
Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις τρεις κυρίες της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι οποίες συνέταξαν την εισήγηση που μας έχει δοθεί. Όμως, τις εισηγήσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάζει και υπογράφει η Δημοτική Αρχή, η οποία δεν υιοθετεί κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Υπηρεσίας. Κάτι όμως μου λέει ότι η Δημοτική Αρχή δεν διάβασε καν το κείμενο αυτό. Επίσης, η ενημέρωσή μας θα ήταν ουσιαστική και όχι τυπική εάν μας δινόταν και ο Χάρτης που συνοδεύει το υπόψιν Σχέδιο Π.Δ. γιατί χωρίς αυτόν, η ενημέρωσή μας είναι σχεδόν αδύνατη. Εν πάσει περιπτώσει, θαπροσπαθήσω με τα λίγα στοιχεία που έχουμε, να θίξω μερικά σημεία της εισήγησης.
Τα Προεδρικά Διατάγματα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή και δύσκολα αλλάζουν. Φέρνω σαν παράδειγμα το Π.Δ. του Ζαγορίου, το οποίο πολλοί προσπάθησαν να αλλάξουν, χωρίς όμως αποτέλεσμα, επί δεκαετίες. Έτσι, παρατηρείται ακόμη το εξωφρενικό, το Πέραμα, η Κρύα, η Αμφιθέα, η Κρανούλα κ.λπ., να ανήκουν πολεοδομικά στο Ζαγόρι, με ό,τι δυσμενές αυτό συνεπάγεται.
Με τη θέσπιση του υπ’ όψιν Διατάγματος, προστίθεται ένας ακόμη κρίκος στον δαιδαλώδη κύκλο των διαφόρων διατάξεων που ισχύουν για το ευρύτερο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Σημειώστε : Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.), Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.), NATURA, διάφορα Σ.Χ.Ο.Α.Π. κ.λπ. Είναι αναγκαίο να γίνει το ταχύτερο δυνατόκωδικοποίηση όλων αυτών των διατάξεων σε ένα απλό και κατανοητό κείμενο.
Το Σχέδιο περιέχει πολλές περίεργες διατάξεις. Σε πολλά σημεία, προβλέπει οικονομικά κίνητρα για ορισμένες χρήσεις, χωρίς όμως να αναφέρει ποια είναι αυτά τα κίνητρα, από ποιόν, πότε και πως θα δοθούν, ενώ αρκετές φορέςπαραπέμπει σε ειδικές μελέτες που θα εκπονηθούν, άγνωστο από ποιόν και πότε. Μέχρι τότε, κανένας δεν γνωρίζει τι θα ισχύει. Επίσης, παρακαλούμε κύριε Δήμαρχε να μας ενημερώσετε ποιος είναι ο συντάκτης ή οι συντάκτες, οι οποίοι μάλλον δεν έχουν γνώση της τοπικής κατάστασης, αφούχαρακτηρίζουν ως “γη υψηλής παραγωγικότητας” περιοχές που είναι ήδη εντός του σχεδίου πόλεως ή επιτρέπουν π.χ. στην περιοχή Λογγάδων την ανέγερση αγροτικών αποθηκών μόνο 50 τ.μ., χωρίς από την άλλη πλευρά να επιτρέπουν στο ίδιο τεμάχιο αγροτικές καλλιέργιες.
Οι διατάξεις του Σχεδίου για το Νησί είναι αστείες έως ανεφάρμοστες.
Απαγορεύουν τα πάντα, από κατατμήσεις οικοπέδων μέχρι ουσιαστικά οποιαδήποτε δόμηση. Επίσης, δεν λύνει το αιώνιο πρόβλημα του Μάτσικα, της ταλαιπωρημένης αυτής γειτονιάς μας. Λέει και δεν λέει. Με αποτέλεσμα, η κεντρική αυτή περιοχή των Ιωαννίνων, να βρίσκεται και εντός και εκτός σχεδίου. Αυτό τοσημείο κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ να το προσέξετε ιδιαιτέρως, αφού όλα αυτά τα χρόνια η Πολιτεία τους εμπαίζει, παρά το ότι με την αναθεώρηση και επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, είχαμε δώσει την λύση ως μασημένη τροφή.
Αρκούσε απλά μια υπογραφή για να λυθεί το θέμα, υπογραφή που ποτέ δεν δόθηκε.
Κύριε Δήμαρχε, να μην σας κουράζω άλλο, αφού εξάλλου η έλλειψη των Χαρτών, μου δημιουργεί δυσκολίες ώστε να μπορέσω να κατανοήσω τις σχετικές διατάξεις που προτείνονται. Ας το κάνετε αυτό εσείς με τους συνεργάτες σας και κυρίως με τις τρις κυρίες της Τεχνικής Υπηρεσίας, αν και πιστεύω ότι το Υπουργείο θα γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων, τόσο τις δικές μας επισημάνσεις, όσο και των λοιπών φορέων που θα αποστείλουν τις δικές τους παρατηρήσεις.
Όπως προανέφερα, οι θέσεις της παράταξής μας έχουν αποτυπωθεί με κάθε λεπτομέρεια με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την αναθεώρηση και επέκταση του Γ.Π.Σ., όταν είχαμε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου. Το ίδιο έγινε και σε όλους τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους που σήμερα συναπαρτίζουν τον ενιαίο Δήμο μας. Ωστόσο, σε αυτήν την υπερπροσπάθεια όλων μας, ήτοι του παλαιού Δήμου Ιωαννιτών, του Δήμου Ανατολής επί δημαρχίας Γ. Εμμανουηλίδη , του Δήμου Περάματος επί δημαρχίας Μ. Κασσή, του Δήμου Μπιζανίου επί δημαρχίας Νάστου Σίντου και του Δήμου Παμβώτιδος επί δημαρχίας Κρανά -Πήχα, ορθώθηκαν ανυπέρβλητα εμπόδια με τα δήθεν μεγαλεπίβολα σχέδια ρυθμιστικού περιεχομένου κ.λπ. Σεαυτές τι θέσεις λοιπόν παραπέμπουμε.
Δυστυχώς, όπως έρχεται σήμερα το Σχέδιο Π.Δ. αποτελεί ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ στην ανάπτυξη της πόλης μας.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version