stoTapsi

Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής (Πρωινός Λόγος 6/1/23)
farmaka 2ΑΙΣΙΟΝ και ευτυχές το νέο έτος; Σιγά μην είναι! Τίποτε δεν προμηνύει για κάτι τέτοιο, αλλά ας μείνουν οι ευχές για τη διατήρηση της προσδοκίας. Άλλωστε αποδεικνύεται ότι κάθε νέος χρόνος είναι χειρότερος από τον προηγούμενο. Δυστυχώς! Και για αυτό ευθύνεται πρώτα η ηγεσία και μετά όλοι εμείς που παθητικά, μοιρολατρικά, αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα, ακόμη κι εκείνα που αφορούν άμεσα τη ζωή μας. Μην επικαλεστεί κανείς το γνωστό και τετριμμένο ...«έτσι μας έμαθαν, είναι θέμα παιδείας» κι άλλα τέτοια. Τη βόλεψή μας μη χαλάσουμε ή έστω τη διατήρηση της ελπίδας ότι θα έλθει και η σειρά μας να συμμετάσχουμε στη νομή της εξούσίας! Και σας διαβεβαιώ ότι είναι πολλοί που εκλιπαρούν έστω και για ένα «κοκαλάκι».

ΚΑΛΗ χρονιά, με έλλειψη μέχρι και απλών αντιπυρετικών και αντιβιοτικών για παιδιά και ενήλικες, δεν μπορεί να είναι. Είναι σε η πρώτη φορά τα τελευταία πενήντα-εξήντα χρόνια που οι πολίτες σχηματίζουν ουρές στα φαρμακεία για ένα σιρόπι ντεπόν! Οι κυβερνητικές δικαιολογίες για την τακτική των φαρμακοβιομηχανιών, δεν πείθουν κανέναν. Γνώριζαν οι της Υγείας αρμόδιοι ότι αναμένονταν έκρηξη του μείγματος κορωνοιού- γρίπης- λοιμώξεων και παρά ταύτα άφησαν ασύδοτες, ανεξέλεγκτες της φαρμακαποθήκες και φαρμακοβιομηχανίες να αισχροκερδούν είτε κρύβοντας τα αποθέματα είτε εξάγοντάς τα.

ΚΑΙ τώρα; Θα αργήσει μας λένε να ομαλοποιηθεί η αγορά του φαρμάκου και ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο υπουργός Υγείας κ.Πλεύρης χωρίς ντροπή επιρρίπτει ευθύνες στους γονείς που ...αποθηκεύουν φάρμακα για τα παιδιά τους! Και τι πρέπει να κάνουν όσοι χρειάζονται φάρμακα; Μα υπομονή κι αν εν τω μεταξύ δεν αποδημήσουν και δεν πάνε να δούνε τα θυμαράκια ανάποδα, δε θα τα χρειαστούν. Αυτή την τακτική αντιμετώπισης ενός τόσο σοβαρού προβλήματος επέλεξε η κυβέρνηση και έχει την απαίτηση να την επικροτήσουμε, ως να απευθύνεται σε λοβοτομημένους που δεν ξέρουν τι τους γίνεται, αν και συχνά έτσι συμπεριφερόμαστε.

ΚΑΛΗ χρονιά και στα τοπικά μας ζητήματα; Αποκλείεται και πέστε μας όπως θέλετε. Με ένα δημαρχείο διαλυμένο, με το δήμαρχο άφαντο, ασθενούντα και χωρίς την παροχή εξηγήσεων και περισσότερης ενημέρωσης, με τεράστιες εκκρεμότητες η πόλη. Συμμεριζόμαστε το πρόβλημα της ασθένειας, αλλά ο δήμαρχος κ.Ελισάφ επιδεικνύει μιά απίστευτη αποστροφή προς τους πολίτες των Ιωαννίνων και του δικαιώματός τους να γνωρίζουν. Και το τραγικό είναι ότι οι συνεργάτες του συμπεριφέρονται ως να μη συμβαίνει τίποτε, περιφέροντες ασκόπως την κενοδοξία και ματαιοδοξία τους και επιδεικνύοντες το χαρωπά αφελές αλλά και παχυδερμικό της ύπαρξής τους.

ΚΑΛΗ χρονιά όταν λέμε, προφανώς εννοούμε και σεβασμό στη νομιμότητα και στη νοημοσύνη των πολιτών, τουλάχιστον σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι την προηγούμενη χρονιά. Αμ δε! Σιγά μη τηρούσε αυτόν τον κανόνα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ.Αλ. Καχριμάνης! Με το μπήκε το 2023, έτσι για να μη χαλάσει την παράδοση, υπέγραψε 26 απευθείας αναθέσεις των 24.800 ευρώ η κάθε μία. Μην επικαλεστεί τις «έκτακτες ανάγκες», γιατί τις έκανε να θυμίζουν το κρεβάτι του Προκρούστη, προσαρμόζοντάς τις στα μέτρα που θέλει. Πρόσχημα οι έκτακτες ανάγκες για την εξυπηρέτηση πελατειακών αναγκών και μάλιστα εν όψει των εκλογών, με ανάθεση και «υποέργων» που σημαίνουν κατατμήσεις έργων, μια τακτική που απαγορεύεται!
ΑΥΤΟ το πελατειακό σύστημα, ένα καλά πλεγμένο γαϊτανάκι συμφερόντων επί σειρά ετών, απαιτεί συνεχή τροφοδοσία για τη συντήρησή του και για να είναι χρήσιμο και αποδοτικό. Αυτό κάνει και ο κ.Καχριμάνης, αδιαφορώντας για τις επικρίσεις και του τι λένε οι νόμοι, επί των οποίων ασελγεί ακροβατών. Μην ξεχνάμε βεβαίως και τον αντιδήμαρχο κ.Γιώργο Αρλέτο που κάνει τα ίδια στο Σύνδεσμο Ύδρευσης Λεκανοπεδίου, ως να πρόκειται κι εκείνου τσιφλίκι ο φορέας πιυ διοικεί. Αλλά κάπως έτσι, ως τσιφλικούχοι ζουν και ενεργούν όλοι οι καθ οιονδήποτε τρόπο εμπλεκόμενοι στα Κοινά, μέχρι που κάποια ημέρα οι ...πληβείοι θα φέρουν τα πάνω κάτω - προ το παρόν δια της ψήφου τους. Προς τα εκεί εξωθούν τους δεινοπαθούντες «υπηκόους» ...

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version