stoTapsi

A+ A A-

Του Κώστα Δ. Καλτσή

Vlaxos 1Δε συνηθίζουμε να επαινούμε, σπανίως το κάνουμε, διότι από το stotapsi φημιζόμαστε ότι στάζουμε σκέτο φαρμάκι. Γιατί αυτό ενδεχομένως να βοηθήσει στη λύση προβλημάτων, παρ ότι ο παχυδερμισμός καρεκλοκένταυρων ηγετίσκων δεν επιδέχεται καμιάς θεραπείας.
Η εξαίρεση για τον καθηγητή χειρουργικής της του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνο Βλάχο (υποψήφιο με την παράταξη «Γιάννενα- Νέα Εποχή»- Δημήτρη Παπαγεωργίου), γίνεται διότι φέρνει έναν καινούργιο «αέρα» στα επιστημονικά και πολιτικά δρώμενα της αλλοτινής «μικρής μας πόλης».

Μιάς πόλης που, όμως, όσο κι αν γεωγραφικά και πληθυσμιακά μεγάλωσε, δυστυχώς πολλές φορές δείχνει να παραμένει «μικρή», με ερμητικά κλειστές «πόρτες» σε ό,τι καινούργιο, αλλά μένουν και χαραμάδες για να αχνοφαίνεται κάποιο φως.

Vlaxos 2Ο κ.Βλάχος (θα δείτε στη συνέχεια σύντομο βιογραφικό του), με σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ένας «πολίτης του κόσμου», επιστήμονας που διαπρέπει, φιλοδοξεί να βοηθήσει να ανοίξουν όσο γίνεται οι «πόρτες».

Να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στα Γιάννινα για όλους, ένα αεροδρόμιο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής, να αποτελούν τα Γιάννινα συνεδριακό προορισμό και τουριστικό. Να είναι μιά πόλη φιλική για όλους, με ποιότητα ζωής,  που να συνδυάζει το χτες με το σήμερα, τους θρύλους που τη συνοδεύουν στο διάβα των αιώνων, με τις ραγδαίες εξελίξεις της εποχής.

Μια πόλη σύγχρονη δηλαδή, που θα επεδίωκε κάποιος να ζήσει, να δημιουργήσει.

Με ιδέες πρωτοποριακές, αλλά εύκολα υλοποιήσιμες, μιλάει πολύ για την ευθύνη, ατομική και συλλογική.

Συζητώντας μαζί του, μας εντυπωσίασε η πίστη του στη νέα γενιά, ο σεβασμός στους ανήμπορους, στο ρόλο του Πανεπιστημίου και στο πόσο πολύ μπορούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε τη μοίρα του τόπου μας.

Είναι πολιτικός; Όχι, μας λέει, αλλά βλέπει την αυτοδιοίκηση ως προέκταση της επιστήμης που υπηρετεί, ότι μέσα από αυτή θα μπορέσει να προσφέρει περισσότερα στους συνανθρώπους.

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο, οι αλλαγές έρχονται με καταιγιστικούς ρυθμούς και επιβάλλεται να τις προλάβουμε, απαλλαγμένοι από παντοειδείς αγκυλώσεις και μακριά από τον εκχυδαϊσμό και της πολιτικής να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών».

«Πρέπει, το χρωστάμε στον τόπο, έχουμε ευθύνη, λέει με έμφαση. Θέλω να μπορώ να τους κοιτάω όλους στα μάτια κι όχι να τα χαμηλώνω»!

Αυτό είναι! Η γοητεία της ευθύνης! Και από αυτή, χωρίς υποκρισία, διακατέχεται ο κ.Βλάχος, που δίνει το λόγο του ότι θα φανεί άξιος της πόλης!

Το πιστεύουμε!

                                ***
Ποιος είναι

Ο Καθηγητής Χειρουργικής Κωνσταντίνος Βλάχος γεννήθηκε στη Γερμανία και  αποφοίτησε από την Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή και στη συνέχεια από τη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων) το 1992.

Το 2001 έλαβε τον τίτλο ειδίκευσης στη Χειρουργική και το 2002 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάσθηκε ως Επιμελητής και Δ/ντής Χειρουργικής- Αρχίατρος σε στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας αλλά και στο Αργυρόκαστρο. Το 2010 εκλέχθηκε και εξελίχθηκε ως Καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Είναι επίσης Διευθυντής του κέντρου τραύματος ATLS των Ιωαννίνων.

Έχει μετεκπαιδευθεί στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο Imperial College και στη Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων στην Ιταλία.

Ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα του ΑΠΘ ενώ  έχει βραβευθεί πέντε φορές για επιστημονικές εργασίες σε Πανελλήνια και διεθνή Συνέδρια. Επίσης έχει 90 δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, συμμετοχή σε 127 συνέδρια με ομιλίες σε 54 και 31 στρογγυλές τράπεζες.

Με τη σύζυγο του Κατερίνα έχουν 4 παιδιά.

twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr