stoTapsi

A+ A A-
logo iwanninaΜε ευρεία πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων ενέκρινε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2015. Ένα πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων που «απαντάει στις ανάγκες της καθημερινότητας και στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών», όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας.

Μετά από μια εποικοδομητική συζήτηση, το Τεχνικό Πρόγραμμα υπερψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης της πλειοψηφίας, και των παρατάξεων «Πολίτες για την Ανατροπή» του Λάζαρου Νάτση και «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα. Υπερψηφίστηκε επίσης και από τον Δημοτικό Σύμβουλο Νίκο Τσόλη, που παρέμεινε στη συνεδρίαση μετά την αποχώρηση της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας».

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015, είναι προϋπολογισμού 16.492.871 ευρώ, περιλαμβάνει δεκάδες έργα μέσα από διάφορες πηγές χρηματοδότησης: Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ΣΑΤΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, χρηματοδότηση έργων από ίδιους πόρους του Δήμου.

Όπως τόνισε ο εισηγητής, Αντιδήμαρχος Υποδομών και Ενέργειας, Γιάννης Λιόντος το τεχνικό πρόγραμμα που μέσα από μικρότερες και μεγαλύτερες παρεμβάσεις στοχεύει:
-να βελτιώσει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών
-να συντηρήσει και να αναβαθμίσει υποδομές του Δήμου
-να ξεκινήσει νέα έργα με αναπτυξιακή διάσταση που δημιουργούν μια προστιθέμενη αξία στον τόπο μας
-να αποκτήσει ο Δήμος Ιωαννιτών ετοιμότητα για τη διεκδίκηση πόρων στη νέα προγραμματική περίοδο ωριμάζοντας μελέτες.

Όπως είπε ο κ. Λιόντος, το Τεχνικό Πρόγραμμα αποτελεί προϊόν διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, χαρακτηρίζετε από δικαιοσύνη στην κατανομή των πόρων σε όλες τις περιοχές του Δήμου μας, εφαρμόσιμο, γιατί ότι περιλαμβάνει, έχει εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015 «έχει αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας.
Καταρχήν, όπως εξήγησε «είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία πολλά χρόνια, που η ΣΑΤΑ του Δήμου Ιωαννιτών δεν κατευθύνεται στην αποπληρωμή των δανείων, αλλά σε έργα». Το αποτέλεσμα της οικονομική διαχείρισης που έχει γίνει, ολόκληρη η ΣΑΤΑ του 2015, δηλαδή 1,5 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει έργα και παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Μανταλόβας «είναι πρώτη φορά που η εισφορά των πολιτών σε χρήμα, επιστρέφει στους ίδιους με την χρηματοδότηση έργων υποδομής στις περιοχές όπου έχουμε τις επεκτάσεις σχεδίου πόλης».

«Ο Δήμος καταφέρνει με αυτό το νοικοκύρεμα στα οικονομικά του να εξασφαλίσει από τον δικό του προϋπολογισμό, σχεδόν 3 εκατ. για να χρηματοδοτήσει καθαρά καινούργια έργα το 2015», όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Υποδομών, Γιάννης Λιόντος, με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Θανάση Μανταλόβα να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «μέσα από μια επίπονη προσπάθεια, είμαστε σε θέση σήμερα να χρηματοδοτήσουμε ένα επενδυτικό πρόγραμμα στο Δήμο μας. Πριν από τρία χρόνια οι αντίστοιχοι αντιδήμαρχοι είχαν να διαχειριστούν μόνο χρέη και δάνεια που κληρονόμησαν».
Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες του Τεχνικού Προγράμματος, ο κ. Λιόντος είπε ακόμη πως μέσα στο 2015 ο Δήμος θα πρέπει να απορροφήσει 8.000.000 ευρώ από συνεχιζόμενα έργα του ΕΣΠΑ και να δημοπρατήσει έργα για άλλα 3.000.000 ευρώ.

Επίσης ο Αντιδήμαρχος Υποδομών εξήγησε πως η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να καταρτίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα σε μια λογική ομαδοποίησης έργων ώστε να επιτευχθούν μεγαλύτερες εκπτώσεις κι άρα περισσότερα έργα.
Έτσι υπάρχει ένα ενιαίο έργο «βελτίωσης-συντήρησης υποδομών», των 600.000 ευρώ που αφορά όλο το Δήμο, ακόμη διατίθενται 350.000 ευρώ για παρεμβάσεις στις παιδικές χαρές ώστε να πιστοποιηθούν με βάση τις απαιτήσεις του νέου νόμου κι επίσης με αυτή την ομαδοποιημένη λογική, 210.00 ευρώ θα διατεθούν για την αποκατάσταση πεζοδρομίων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας.
Στο σημείο αυτό ο κ. Λιόντος υπογράμμισε πως, «αποτελεί πολιτική απόφαση να ξεκινήσουμε επιτέλους βελτιώσεις για να κάνουμε πιο φιλικό το περιβάλλον για Άτομα με Αναπηρία. Όπως ξέρετε οι παλιές υποδομές του Δήμου Ιωαννιτών είναι αδιάβατες γι’ αυτούς τους συμπολίτες μας».

Αθλητικές υποδομές
Σημαντικά ποσά διατίθενται για τις συντηρήσεις σχολικών κτιρίων, ενώ, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Υποδομών, «ξεκινάμε έργα που αφήνουν ένα διαφορετικό «αποτύπωμα» στο Δήμο Ιωαννιτών» κι αναφέρθηκε σε έργα αθλητικών υποδομών με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 150.000 ευρώ που θα διατεθούν το 2015 για να ξεκινήσει η δημιουργία αθλητικού κέντρου στα Καρδαμίτσια.

Σε ότι αφορά στις αθλητικές υποδομές ο Δήμαρχος Ιωαννιτών έκανε γνωστό ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις με τον Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, κι επίκειται η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για να τοποθετηθεί χλοοτάπητας σε γήπεδα. Επίσης το Τεχνικό Πρόγραμμα χρηματοδοτεί την τοποθέτηση πλαστικού χλοοτάπητα στο γήπεδο Ανατολής, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν βελτιωτικές επεμβάσεις σε αθλητικούς πυρήνες του Δήμου.
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr