stoTapsi

Mpegas Tsoumanis 2019«Η δράση της Δημοτικής Αρχής, μέσω του ΟΚΑΠΑΠΑ, στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής έχει μακρά διαδρομή, με τεράστια ευθύνη, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Σήμερα όμως μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα πλησιάζοντας στο όραμα που έχουμε για μια ‘κοινωνία χαρούμενων ανθρώπων’».
Αυτό τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση κατά τη διάρκεια του δημόσιου απολογισμού του ΟΚΠΑΠΑ, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ραγδαία αύξηση των αναγκών οδήγησε στη δημιουργία ενός εύρους δράσεων, όχι στη λογική της ελεημοσύνης και της φιλανθρωπίας, αλλά της αλληλεγγύης και της ειλικρινούς βοήθειας, αποδίδοντας τα εύσημα τόσο στον πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ, Φίλιππο Τσουμάνη, όσο και σε ολόκληρο ο Διοικητικό Συμβούλιο και τους εργαζόμενους.
«Η συνεργασία όλων ήταν εξαιρετική και βάζει τις βάσεις για την επόμενη μέρα και τον τρόπο που πρέπει να ασκείται η διοίκηση σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ, αναφέρθηκε αναλυτικά στη δράση του Οργανισμού τα προηγούμενα πέντε χρόνια.
«Οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται για προεκλογική εκδήλωση. Άλλωστε δεν είναι ούτε του χαρακτήρα μας, ούτε της πολιτικής μας παιδείας, ούτε της ιστορίας μας τέτοιου είδους αντιλήψεις.
Είναι μια καθαρά απολογιστική εκδήλωση, στα πλαίσια της υποχρέωσης και της στάσης ευθύνης που οφείλουμε προς τους συμπολίτες μας και την πόλη μας που υπηρετούμε. Γίνεται για καθαρά ενημερωτικούς λόγους και χάριν της διαφάνειας. Ταυτόχρονα να μπορούν και οι ενημερωμένοι συμπολίτες να κρίνουν και να αξιολογήσουν την κοινωνική μας πολιτική και το έργο μας», είπε αρχικά για να προσθέσει:
«Ο στόχος μας την πενταετία που πέρασε ήταν να υλοποιήσουμε μια προοδευτική και συντονισμένη Κοινωνική Πολιτική και να γίνουν τα Γιάννενα πόλη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Το όραμά μας είναι μια Κοινωνία Χαρούμενων Ανθρώπων.
Τα 5 χρόνια που πέρασαν, προσηλωμένοι στον στόχο μας, δώσαμε έναν ωραίο αγώνα. Εργαστήκαμε με συγκεκριμένη φιλοσοφία, με οργάνωση, με μεθοδικότητα και με χρηστή διαχείριση και καταφέραμε να επιτελέσουμε ένα έργο που εκτιμούμε ότι είναι σημαντικό.
Η πολιτική μας είχε ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τον συμπολίτη μας, τις ανάγκες του οποίου βάζουμε πάνω απ’ όλα, μακριά από οποιεσδήποτε μικρο-παραταξιακές σκοπιμότητες».
Ο κ. Τσουμάνης επισήμανε ότι στην προσπάθεια αυτή ο ΟΚΠΑΠΑ είχε κοντά του τρεις πολύτιμους συμπαραστάτες.
Το Δήμαρχο, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία.
Με την ευκαιρία του Δημόσιου Απολογισμού, ευχαρίστησε ξεχωριστά τον Δήμαρχο, τους εργαζόμενους στον Οργανισμό και σε όλους του συμπολίτες μας καθώς επίσης και στις Επιχειρήσεις και του Οργανισμούς της περιοχής και την Εκκλησία για την μεγάλη και ποικίλη στήριξη που παρέχουν στις δομές και στις δράσεις του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α..

Οι άξονες δράσεις
Όπως τόνισε ο κ. Τσουμάνης για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. και να είναι καλύτερα συντονισμένες οι δράσεις του, οι δομές του ομαδοποιήθηκαν σε τέσσερις άξονες:

1. Προστασία της οικογένειας και του παιδιού
Στο Δήμο λειτουργούν 9 Παιδικοί Σταθμοί και 13 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί (σύνολο 22). Σήμερα μαζί με τα παιδιά του ΕΣΠΑ στους σταθμούς φιλοξενούνται περίπου 900 παιδιά. Συνολικά από το 2014 έως και σήμερα φιλοξενήθηκαν 6938 βρέφη και νήπια.

2. Προστασία των ηλικιωμένων
Οι δομές που έχουν ως αντικείμενο την προστασία της Τρίτης ηλικίας, είναι τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.), το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Στον Δήμο Ιωαννιτών λειτουργούν σήμερα 12 Κ.Α.Π.Η και από την επόμενη εβδομάδα 13, υπό την εποπτεία τριμελών συντονιστικών επιτροπών. Απασχολούνται 15 υπάλληλοι και εξυπηρετούνται περίπου 3.283 μέλη. Σύντομα λειτουργεί και νέο Κ.Α.Π.Η. στην περιοχή Καρδαμιτσίων.
Στο Δήμο μας λειτουργεί ένα ΚΗΦΗ στο οποίο φιλοξενούνται καθημερινά 35 άτομα, από το 2014 έχουμε φιλοξενήσει 175 άτομα
Στόχος μας είναι η δημιουργία και δύο ακόμη Κ.Η.Φ.Η., ένα στην περιοχή της Καλούτσιανης και ένα στην περιοχή των Αμπελοκήπων, αλλά δυστυχώς στο νέο πρόγραμμα 2014 - 2020 δεν μπορούμε να εντάξουμε Κ.Η.Φ.Η.
Οι Δομές του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργούν σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών.
Συνολικά εξυπηρετούνται 530 περίπου συμπολίτες μας που έχουν απόλυτη ανάγκη την στήριξή τους από το πρόγραμμα. Το προσωπικό που υπηρετεί στο πρόγραμμα ανέρχεται σε 19 εργαζόμενους, οι οποίοι από το 2014 εξυπηρέτησαν 2627 συμπολίτες μας.

3. Προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο παρέχει εντελώς δωρεάν τρόφιμα, ρούχα, είδη υγιεινής, είδη καθαριότητας, υποδήματα, παιχνίδια και βιβλία, μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει περισσότερες από 2450 οικογένειες συμπολιτών.
Ολοκληρώθηκαν οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι υπόλοιπων 150 και έχουν δοθεί για καλλιέργεια 250 κηπάρια. Οι ωφελούμενοι σήμερα ανέρχονται στις 219 οικογένειες.
Το Δημοτικό Υπνωτήριο Αστέγων λειτουργεί από το 2014 και μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 51 άστεγοι συμπολίτες μας.
Τα Κοινωνικά Φροντιστήρια λειτούργησαν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ηπείρου καθώς και το Σύλλογο Κέντρων Ξένων Γλωσσών PALSO Ιωαννίνων.
Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους είναι ο πρώτος Ξενώνας που λειτούργησε στη χώρα. Έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 20 γυναικών και των παιδιών τους και μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 47 γυναίκες και 66 παιδιά.
Το Γραφείο Διαμεσολάβησης έχει εξυπηρετήσει περίπου 4.000 συμπολίτες μας.

4. Προστασία της υγείας και πρόληψη.
Τα Δημοτικά Ιατρεία Αλληλεγγύης και το Δημοτικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης καλύπτουν εντελώς δωρεάν τις ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και περίθαλψης άπορων και ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Το διάστημα λειτουργίας τους έχουν εξυπηρετήσει 1490 οικογένειες.
Το Δημοτικό Οδοντιατρείο. άρχισε να λειτουργεί και προσφέρει Οδοντιατρικές υπηρεσίες στις ίδιες ομάδες του πληθυσμού του Δήμου μας από τον Μάιο του 2017. Μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 190 συμπολίτες μας που δεν είχαν πρόσβαση σε οδοντιατρική περίθαλψη.
Το Κέντρο Πρόληψης της Υγείας, (ΚΕΠ Υγείας) λειτουργεί από το 2015 και είναι μια ξεχωριστή δομή η οποία έχει στόχο την πρόληψη της υγείας.
Στο διάστημα αυτό, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και με Μ.Κ.Ο. πραγματοποιήθηκαν δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι για πολλές παθήσεις πολλών ειδικοτήτων σε περισσότερους από 3015 συμπολίτες μας.
Πραγματοποιήθηκαν επίσης πολλές επιστημονικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό.
Τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων θα λειτουργήσει στο χώρο του 2ου ΚΑΠΗ Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια.

Ευρωπαϊκά προγράμματα - νέα δημοτική περιόδος
Όπως εξήγησε ο κ. Τσουμάνης, ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. διαθέτει διαχειριστική επάρκεια τύπου β’ και γ’. Έτσι κατάφερε και αξιοποίησε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ πού προκηρύχτηκαν μέχρι σήμερα και αφορούσαν τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.
Για την νέα Δημοτική Περίοδο στόχος είναι να λειτουργήσει και δεύτερος Βρεφονηπιακός Σταθμός στην Ανατολή, όπως επίσης και στα Μέλανδρα – Νέα Ζωή.
Έχει ήδη ενταχτεί στην πρόταση του Δήμου για το Νέο ΕΣΠΑ η κατασκευή του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού Ανατολής δυναμικότητας 80 βρεφών και νηπίων (σ’ αυτά περιλαμβάνεται και τμήμα παιδιών με αναπηρία), καθώς και το Κέντρο για Παιδιά με Αυτισμό.
Νέες δομές που πρέπει επίσης να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα είναι η λειτουργία 2 νέων ΚΗΦΗ, ένα στην περιοχή της Καλούτσιανης και ένα στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Έργο ουσίας
«Η Κοινωνική Πολιτική αναδείχτηκε μεγίστης σημασίας για την σημερινή Δημοτική Αρχή. Η οικονομική κρίση και οι οικονομικές της επιπτώσεις διαμόρφωσαν την ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης των αυξημένων αναγκών χιλιάδων συμπολιτών μας.
Τα χρόνια αυτά, πετύχαμε η ξεπερασμένη έννοια της φιλανθρωπίας να αντικατασταθεί από την Αλληλεγγύη και την Κοινωνική Προστασία. Στον τομέα αυτό θεωρούμε ότι τα επιτεύγματά μας ήταν πολλά και σημαντικά και κυρίως έφεραν αποτέλεσμα και στήριξαν χιλιάδες οικογένειες που είχαν ανάγκη τις υπηρεσίες μας και απευθύνθηκαν σε εμάς.
Θεωρούμε ότι ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. όλα αυτά τα χρόνια προσέφερε ένα σημαντικό έργο ουσίας για χιλιάδες ανθρώπους.
Ελπίζουμε ότι έτσι θα συνεχίσει», κατέληξε ο κ. Τσουμάνης.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version